Na zdárném průběhu filmového festivalu se podílí i studenti UTB

Fakulty, Studentský život, Zprávy

Zlín – 25. 5. 2017 – Příprava a realizace festivalových akcí, pořádání akcí pro děti, tlumočení zahraničním hostům nebo zdravotnická pomoc. To vše a mnoho dalšího mají na starosti studenti Univerzity Tomáše Bati v průběhu největšího filmového svátku, který ve Zlíně začíná již tento pátek 26. 5. 2017. Univerzita je totiž, stejně jako v minulých letech, významným partnerem Zlínského filmového festivalu (ZFF), na který do města přijíždí tisíce milovníků filmového umění z ČR i ze zahraničí.

Vzájemná spolupráce mezi organizačním štábem filmového festivalu a univerzitou probíhá již od začátku roku a vyvrcholí v následujících dnech. „Na realizaci mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež se každoročně podílí spousta našich studentů i pedagogů, napříč fakultami,“ uvedl rektor prof. Petr Sáha, CSc. Nejinak tomu bude i letos.

Studenti  Fakulty multimediálních komunikací pomáhají již tradičně s organizací mnoha společenských akcí, koncertů, divadelních představení, sportovních aktivit včetně festivalového půlmaratonu, výstav, odborných přednášek a workshopů.

Posluchači Fakulty humanitních studií připravili pod vedením svých pedagogů program Tvůrčí zóna, který proběhne na náměstí Míru. Jiný projekt je věnován Bezpečnosti dětí a bude se odehrávat v parku Komenského. Další týmy studentů této fakulty budou na festivalu zajišťovat zdravotnickou pomoc, tlumočnictví a guest service.

Pozadu nezůstaly ani přírodovědně a technicky orientované fakulty. Fakulta technologická připravila odborné přednášky a diskuse s vědci v Sadu svobody, na atraktivní témata jako jsou Víno v gastronomii, Lepek a bezlepkové potraviny, Jedlé květy, Využití mořských řas ve výživě a mnoho dalších. Fakulta aplikované informatiky nabídne program na náměstí Míru, jímž bude propagovat studium technických oborů.

Do festivalového programu přispěje univerzita také premiérou dokumentárního filmu Posedlost, která se uskuteční v úterý 30.5.2017 v 16:30 hodin v Golden Apple Cinema. Film je portrétem paní Sonji Baťové a vznikl jako projekt pedagoga a studentů doktorského studia v ateliéru Audiovizuální tvorby Fakulty multimediálních komunikací.

Některé akce naopak přispějí k rozšíření znalostí studentů UTB. „Ti, kteří u nás studují audiovizuální tvorbu, si jistě nenechají ujít odbornou sekci festivalu nazvanou Film Industry, určenou pro filmové profesionály (i ty budoucí), ale i pro zájemce z řad veřejnosti. Studenti marketingu určitě nebudou chybět na konferenci Duhová kulička. Na ní budou prezentovány nejlepší reklamní kampaně k českým filmům,“ sdělil dále rektor.

57. ročníkem Zlínského filmového festivalu ožije město Zlín od 26. května do 3. června 2017. Festival je jednou z nejstarších a největších filmových přehlídek svého druhu na světě a každoročně jej navštěvuje více než 120 tisíc diváků. Festivalové projekce se uskutečňují nejen ve Zlíně, ale také v dalších městech České republiky.

Letos se festival zaměří se na kinematografii Švédska a Švýcarska. Filmoví fanoušci se mohou těšit na bezmála 350 zajímavých snímků pro děti a mládež, a také na animovanou tvorbu a studentské filmy v soutěžní i mimosoutěžní sekci. Festivaloví hosté si rovněž připomenou 20. výročí Salonu filmových klapek.

Ing. Andrea Kadlčíková
tisková mluvčí a kancléřka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně