11. 9. 2017 – Zlín – O tom, že věda hýbe světem se návštěvníci můžou přesvědčit první říjnový pátek. V mnoha českých i evropských městech proběhne jedna z největších akcí na podporu a popularizaci vědy, Noc vědců. A Zlín u toho ani letos nebude chybět. Stejně jako v minulých letech se o organizaci Noci vědců postará Univerzita Tomáše Bati.

Hlavním tématem ročníku 2017 je mobilita aneb svět v pohybu. “Noc vědců je kouzelná právě v tom, že nestaví žádné tvůrčí hranice. Na pohyb a mobilitu jsme se tak rozhodli podívat hned z několika úhlů. Kromě pohybu v oblasti vědy, kde vám jako každoročně nabídneme spousty interaktivních pokusů, se budeme věnovat i pohybu člověka v podobě nejrůznějších sportovních aktivit a zabrousíme i do mobility ve formě cestování a transportu.” vyjádřila se koordinátorka akce Iva Čermáková.

Program se bude odehrávat na dvou místech. Laboratorní centrum Fakulty technologické UTB se promění na SCIENCE STAGE, kde na návštěvníky čekají vědecké pokusy, zjistí více o fungování kvadrokoptéry, vysokorychlostní kamery, o principu mobilních vln nebo třeba raketové techniky.  Součástí bude přednáškový maraton Science Café, kde odborníci promluví o tématech jako je perpetuum mobile, pohyb rostlin, nebo cestování motýlů.

EXPERIENCE STAGE obsadí prostory 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. Platforma bude zasvěcena venkovním aktivitám. Protáhnutí těla po náročném týdnu nabídnou kurzy jógy a trampolínek. Menší návštěvníky čeká kruháček pro děti od Sportcentra Maty nebo Experimentárium. Ty větší může zaujmout workshop Umíš se hýbat jako miminko? ze studia Kinesis, diagnostika chodidel, nebo přednáška známého zlínského triatleta Petra Vabrouška. Koho zajímá pohyb v podobě cestování, ten se může těšit na blok krátkých přednášek zapálených cestovatelů s názvem Do světa za 10 minut, nebo na program Mezinárodního oddělení FT UTB.

I o večerní program bude postaráno. Platformu rozehraje interaktivní videomappingový objekt Pendulum, zatímco uvnitř se rozezní experimentální 10 minutový koncert, groove/fusion/modern jazz kapela Fresh minute a na závěr báječná kapela minus123minut, kterou nezastaví hranice žádného žánru.

Přijďte to s námi rozpohybovat v pátek 6. října 2017 od 16:00. Bližší informace o programu najdete na www.nocvedcu.utb.cz, nebo na facebookové události.