V roce 2016 získala zlínská univerzita patenty v Česku, v Evropě i ve Spojených státech

Věda a výzkum, Zprávy

Zlín – 15. února 2017 – Celkem 20 přihlášek patentů a užitných vzorů podali na výsledky své práce v roce 2016 zaměstnanci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Vyplývá to z údajů Centra transferu technologií Univerzitního institutu UTB, které se průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje zabývá.

„Je potěšitelné, že v roce 2016 se nám poprvé podařilo uspět s přihláškou průmyslových práv mimo Evropu. V červnu jsme obdrželi první patent ve Spojených státech amerických,“ uvedl rektor UTB prof. Petr Sáha. Vynález dnes již zemřelého docenta Petra Hlaváčka Time Prediction System for the Safe Wearing of Newly Acquired Footwear (Systém predikce doby bezpečného nošení nově pořízené obuvi u dětí) chráněný tímto patentem dokáže určit dobu bezpečného nošení nově pořízené obuvi u dětí bez rizika poškození jejich rostoucích nohou. „Jeho výhodou je, že je aplikovatelný přímo v prodejnách obuvi, u počítačových pokladen. Díky patentovanému systému se rodiče již při nákupu bot pro své děti dozvědí, kdy bude třeba pořídit novou, větší obuv,“ uvedla ředitelka Centra transferu technologií Ing. Ivana Bartoníková.

Kromě amerického vlastní univerzita i evropský patent, a to na výsledky práce týmu prof. Karla Kolomazníka. „Již v roce 2013 získala UTB díky výzkumnému týmu Fakulty aplikované informatiky patent na nový způsob výroby bionafty z tuků a olejů, v minulém roce se podařilo obhájit navazující evropský patent na deproteinizaci odpadních tuků a olejů, které se pak následně dají využít také k výrobě bionafty,“ popsala Ing. Dana Kreizlová, vedoucí oddělení patentů a licencí.

Mimo uvedených zahraničních patentů získali pracovníci UTB také 12 patentů a 6 užitných vzorů v ČR. „Od roku 2004 obdrželi pracovníci UTB již 48 patentů v Česku, v Evropě a v USA a 126 užitných vzorů v Česku, na Slovensku, v Německu a v Rakousku,“ uzavírá specialista transferu technologií a licencí Ing. Přemysl Strážnický.

Ing. Andrea Kadlčíková
tisková mluvčí a kancléřka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně