Studentka ateliéru Reklamní fotografie Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně Petra Bašnáková slaví úspěchy hned na dvou fotografických soutěžích. Porotu obou soutěží zaujala svým projektem Zrozeni z písku a slunce.

Petra Bašnáková získala 1. místo v žurnalistické soutěži Slovak Press Photo 2022 v Bratislavě a to v kategorii Studenti a mladí fotografové do 26 let. Fotografie ze života beduínů vystavuje nyní na Hvězdoslavově náměstí v Bratislavě. Výstava v Bratislavě potrvá do 31. 10. 2022.

Stejný projekt obdržel také cenu Canon Award for Potential v mezinárodní soutěži Ian Parry Scholarship. Fotografie se pak stanou součástí fotografického festivalu v městě Perpignan ve Francii.

O projektu Zrozeni z písku a slunce

Rok 1948, začátek Nakby. Palestinský lid je nucen opustit své domovy a uchýlit se na záchytných exilech. Stejný osud postihl i pouštní národ nomádů, kočovných beduínů, kterým se však nepodařilo prolomit silné pouto se srdcem kultury, která je jejich součástí – pouští, kterou nikdy předtím neopustili. Počet beduínů obývajících původní území se extrémně rychlým tempem zmenšuje a postupně ztrácí svou identitu – být oddaným své zemi a být ochoten položit svůj život za záchranu jiného. Podělit se o poslední kousek chleba, či vody… Zrození z písku a slunce je jakousi vizuální metaforou pro postupné splnění Ben Gurionova snu “rozkvětu pouště”, se kterou navždy zmizí báje o statečném pouštním národě beduínů. Vše, co po nich zůstane, budou jen fragmenty pokryté pískem, které se jím časem samy stanou.