V pátek 21. a v sobotu 22. dubna se na Fakultě managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně konala jedna z největších akcí na střední Moravě zaměřená na podporu podnikání a osobnostního i kariérního rozvoje – Zlínský Barcamp 2023. Akce s velkou přidanou hodnotou byla nejen pro studenty a veřejnost zcela zdarma.

Program celé otevřené konference byl nabitý skvělými řečníky. Mezi speakery se objevila taková jména jako Martin Cígler (zakladatel společností Cígler Software a Seyfor), influencerka Erika Eliášová, investor portálu Kiwi.com Jiří Hlavenka, sporthacker a motivační řečník Vít Schlesinger, podnikatel a investor Mike Volařík či mladý podnikatel Tomáš Andrlík se svým cvrččím startupem Grig.cz. Účastníci měli možnost slyšet jedinečné přednášky, zúčastnit se zajímavých workshopů zaměřených na produktivitu, mentoring v oblasti podnikání, work-life balance či budování značek. Nedílnou součástí byl i networking se zkušenými podnikateli. Důraz byl kladen na podnikatelský potenciál studentů a mladých lidí, kteří se mohli účastnit konzultací svých podnikatelských projektů s mentory, čehož využili například  i šestnáctiletí budoucí podnikatelé, kteří přišli zkonzultovat své záměry.

„Účastí a zájmem o všechna témata se Zlínský Barcamp bezpochyby stává nejen velmi úspěšnou akcí, ale také jasnou ukázkou toho, jak je podpora podnikání a osobnostního rozvoje důležitá pro budoucnost studentů a mladých lidí,“ komentoval úspěch akce garant Zlínského Barcampu Petr Novák.

Akce byla rozdělena do dvou dnů – páteční den byl určen pro studenty středních škol, sobota pak patřila kromě studentů i široké veřejnosti. V průběhu akce se konaly nejen přednášky, ale i bohatý a volně přístupný doprovodný program. Celkem se Zlínského Barcampu zúčastnilo více než 500 studentů a návštěvníků z řad veřejnosti. Aula univerzity i posluchárny se zcela zaplnila. Akce tak naplnila a mnohdy i překonala očekávání účastníků, což potvrdily jejich ohlasy: „Zlínský Barcamp jsme navštívili letos poprvé a byli jsme velmi překvapeni, že konference takového formátu se vyskytuje i ve Zlíně. Akce nás oslovila především nabitým programem a možností seznámit se s různými podnikateli nejen z okolí. Člověk se  mohl  přiblížit prostřednictvím přednášek k velmi úspěšným lidem, kteří se role přednášejících ujali velmi osobitě a překvapivě otevřeně, a mohl se tak  nechat  inspirovat od někoho velmi zkušeného. Příští ročník si určitě nenecháme ujít,“  uvedla jedna z návštěvnic Adriana Ondrášová.

Tato konference, kterou organizovala Fakulta managementu a ekonomiky zlínské UTB, byla spolufinancována z programu EU Erasmus+. Je součástí projektu „Students‘ support towards entrepreneurial spirit development“,  a obsahem tak zcela naplnila ducha, myšlenku a výsledky projektu. Díky velkému úspěchu a ohlasu této akce se daří šířit podnikatelské myšlenky nejen mezi studenty a mladými lidmi.