Studenti ateliéru Design oděvu Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně opět připravují módní přehlídku na Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos uskuteční v Mystic Skate Parku Štvanice v Praze. Na přehlídce v neděli 4. září budou představeny tři kolekce absolventů zlínské umělecké fakulty. 

Vybrané kolekce absolventů bakalářského stupně představují autentickou názorovou paletu, jak lze vnímat oděv. Například jako medium komunikace pro sdělení emoce, příběhu, poselství a funkce. „Intimní vztah mezi oděvem a jeho nositelem je klíčovým aspektem v mé kolekci inspirované bipolární afektivní poruchou. Ta vtiskla charakter nejen autorskému potisku a tvarosloví jednotlivých modelů, ale posloužila i jako výchozí prvek pro hledání spojitosti mezi naším vnitřním rozpoložením a barvami, kterými se obklopujeme, “ okomentovala svou kolekci Color Mania studentka Žofie Soldánová.

Pánská kolekce Ondřeje Petra, která nese název „Life on Mars!“, se naopak zabývá se problematikou femininních prvků v pánském šatníku. Hlavní inspiraci nachází autor ve hvězdném „Glam rock“ a múzami kolekce se stali Mick Jagger spolu s Davidem Bowiem.

Poslední představenou kolekcí bude Lost In Yesterday Adély Švehlíkové. Ta se inspirovala 60. lety minulého století a tvorbou designérů působících v průběhu této dekády – především realizovanými projekty dánského designéra Vernera Pantona, pro jehož tvorbu je specifická hra s barvami, experimentování s tvary a zapojení představivosti diváka. Oděvní kolekce tak představuje propojení jeho designu nábytku a interiéru spolu s designem oděvu v nekonvenčním pojetí, kdy se jednotlivé looky pohybují na tenké hranici nositelných a nenositelných oděvů, funkčnosti a objektu.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week je největší módní událost v České republice. Představuje práce pečlivě vybraných designérských talentů z České republiky i Slovenska, kterým umožňuje premiérově prezentovat svou tvorbu nejen lokálnímu publiku. Festival pracuje s osobitou estetikou inspirovanou módními přehlídkami v Paříži a Miláně. Záměrem choreografií je propojení různých uměleckých disciplín. Jedná se o jedinou  módní událost v České republice, která má mezinárodní přesah, je součástí mezinárodní sítě fashion weeků konajících se pod hlavičkou Mercedes-Benz podobně jako fashion weeky v New Yorku, Sydney, Moskvě či v Mexico City. Každoročně přitahuje atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a businessu a hostí významné hosty nejen z České republiky, ale také ze zahraničí například redaktory z mezinárodních médií jako jako jsou Vogue Italia, W Magazine nebo Nowfashion.com.