Zájem o tradiční turnaj v pétanque pro členy seniorských klubů a sdružení Zlínského kraje neutlumila ani roční pauza. S tímto sportem je možné začít v každém věku, není proto s podivem, že si rychle získal mezi starší generací velkou oblibu.

Letošní již 8. ročník soutěže, kterou pravidelně organizuje Zlínský kraj ve spolupráci s Fakultou humanitních studií UTB a Lázněmi Luhačovice, a. s., se uskutečnil 15. června 2022 v centru lázní před Společenským domem. Jindy noblesní a poklidná lázeňská promenáda se v tento den proměnila v rušné sportoviště, kde po celé dopoledne probíhal napínavý souboj mezi 36 soutěžními družstvy. Do sportovního klání se zapojilo celkem 144 seniorů z celého Zlínského kraje. Nejstarší účastnicí turnaje byla osmaosmdesátiletá členka Senior klubu Kvítková Zlín.

Den nabitý sportem a dobrou náladou zahájila statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová po boku se zástupci spolupořádajících institucí. Pozvání k účasti přijal také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a děkan FHS UTB Libor Marek.

Fakulta humanitních studií zorganizovala pro tuto příležitost 27členný realizační tým z Ústavu zdravotnických věd a Ústavu pedagogických věd. Naše studentky a studenti se postarali o hladký průběh akce, příjem registrací, přípravu občerstvení, navigaci při parkování nebo vykonávali funkci rozhodčích. Jak uvedl Libor Marek: „Turnaj je pro studenty skvělou příležitostí. Mohou si zde prověřit své organizační dovednosti, získat nové zkušenosti a učí se zároveň komunikovat se seniory, což se jim bude jistě hodit v osobním i profesním životě“.

Pořadatelé turnaje připravili podobně jako v uplynulých letech pro všechny soutěžící i jejich fanoušky bohatý doprovodný program. Skvělou zábavu rozproudila kapela Pozdní sběr, která se turnaje účastnila opakovaně. O nadšené publikum rozhodně nebyla nouze, senioři poseděli na promenádě a zazpívali si s kapelou známé melodie. Na zdravotnickém stanovišti si pak zájemci nechali změřit krevní tlak od budoucích sester nebo využili připravený fotokoutek, kde si mohli pořídit na tento den společnou vzpomínku. Tato každoroční akce je pro ně velkou společenskou událostí a možností setkávat se s vrstevníky.

A kdo si letos nakonec odvezl vítězný pohár? Na třetím místě skončil seniorský klub Kabrňáci Nevšová, na druhém místě se umístil FTP – Rožnov pod Radhoštěm a z celkového vítězství se radoval Klub seniorů Valmez. Další ocenění získali nejstarší účastník (87 let) a účastnice (88 let) a také nejstarší tým – senioři souboru Jasenka Vsetín, jehož členům bylo dohromady úctyhodných 324 let.

Upřímně děkujeme všem studentkám a studentům Ústavu zdravotnických věd a Ústavu pedagogických věd, že si udělali čas a pomohli s náročnou organizací turnaje.