Zlín – 27. července 2021 – Americká Akademie filmového umění a věd vybrala do semifinále Student Academy Awards dva snímky z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

V konkurenci 1402 studentských filmů zaslaných do soutěže se na shortlist studentského Oscara probojovaly snímky „Hrůza v tónu gramofónu“ z ateliéru Animovaná tvorba a „Zrozena z hořící jabloně“ z ateliéru Audiovizuální tvorba.

Animovaný film „Hrůza v tónu gramofónu“ režisérského tria Zuzany Čupové, Martiny Tomkové a Kryštofa Ulberta je inspirovaný poetikou legendárního Fleischer Studios (snímky jako Betty Boop, Pepek námořník) a avantgardou, která byla spojená s Osvobozeným divadlem. Film vyniká perfektním řemeslným zpracováním v technice 2D animace.

O studentského Oscara bude soutěžit i poeticko-experimentální snímek „Zrozena z hořící jabloně“, který pojednává o ženách, životě, bolesti, křehkosti a síle.

„Byla to náročná, ale krásná cesta za něčím výjimečným. Velký dík patří štábu i naší Fakultě multimediálních komunikací za možnost a podporu vzniku našeho nekonvenčního bakalářského filmu. Nečekaný postup do semifinále studentských Oscarů vnímám jako potvrzení toho, že když je člověk na správném místě a dělá vždy věci podle svého nejlepšího uvážení, tak se mu to vždy pozitivně vrátí,“ komentuje postup do semifinále režisérka filmu Zrozena z hořící jabloně Karolína Brabcová.

Finální výběr studentských filmů bude vyhlášen na konci letních prázdnin a slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 14. října 2021 v Los Angeles.