Zlín – 19. července 2021 – Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyrazili do oblastí zasažené tornádem, aby pomohli místním obyvatelům i záchranářům. K pomoci je vyzval rektor univerzity Vladimír Sedlařík. Dosud se přihlásilo více než sto dobrovolníků z řad studentů a další se stále hlásí.

Na výzvu rektora zlínské univerzity ihned zareagovala Natálie Němcová, studentka Fakulty logistiky a krizového řízení. Neváhala a okamžitě odjela do Moravské Nové Vsi.

„Mám pocit, že práce je tady stále víc a víc. Teď pomáháme jedné starší paní. Ta celý den jen pláče, je nám moc vděčná za pomoc,“ popisuje Natálie a dodává: „Je to tady hodně náročné, když je člověk přímo na místě, uvědomí si, jakou neskutečnou sílu tornádo mělo“.

Pro studenty Fakulty logistiky a krizového řízení, která celou pomoc organizuje, se jedná o výjimečnou praxi. Kromě úklidu pracují studenti také například ve skladech humanitního materiálu, střídají přetížené pracovníky obcí a pomáhají v krizových štábech.

„Jsme neustále ve spojení se starosty postižených obcí, pokud potřebují pomoc, reagujeme okamžitě a hned tam posíláme naše studenty. Budeme pomáhat tak dlouho, dokud to bude nutné,“ říká děkanka Fakulty logistiky a krizového řízení Zuzana Tučková.

Tornádo zasáhlo obce, ve kterých zároveň žijí studenti i zaměstnanci zlínské univerzity. Studenti, kteří byli touto přírodní katastrofou dotčeni, si mohou zažádat o mimořádné stipendium.