Zlín – 22. září 2020 – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně musí od zítřka začít vyučovat distanční formou. Škole to nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) ve Zlíně na základě vyhodnocení aktuální epidemiologické situace. Nařízení platí od dnešní půlnoci do 31. října 2020. Univerzita to oznámila dnes po společném jednání krizového štábu a Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

„Zlínský kraj je kromě okresu Vsetín v oranžových barvách, proto jsme vydali toto nařízení. Důvodem je omezení šíření onemocnění COVID-19,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

„Je to nepříjemná situace, ale plně respektujeme toto nařízení. Uděláme vše, abychom zajistili kvalitní výuku. Přejdeme na on-line formu, na kterou jsme plně připraveni,“ řekl rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík.

Povoleny jsou individuální konzultace, dále laboratorní, experimentální a umělecké práce do 15 osob a zkoušení do 10 lidí.

Zároveň se hygienická stanice s univerzitou dohodly na pomoci ze strany studentů, kteří budou trasovat kontaktní osoby pozitivních případů.  Univerzita proto zřídila krizové call centrum v prostorách univerzitní knihovny. Na této akci se budou podílet desítky studentů.

„Toto je mimořádná pomoc, které si nesmírně vážíme, je to přínosem pro celý Zlínský kraj. Pracovníci hygienických stanic jsou už totiž maximálně vytíženi, a tuto pomoc proto velmi vítáme,“ dodává ředitelka KHS Eva Sedláčková.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci právě touto formou. Pro studenty to bude zkušenost i praxe zároveň. Do práce v call centru jsou zapojeni studenti všech fakult univerzity. Každodenně budou pracovat ve 2 směnách včetně víkendů,“ sdělil rektor Vladimír Sedlařík. „Velmi si cením toho, že studenti neváhali a byli ochotni se ihned zapojit do práce,“ dodal Vladimír Sedlařík.

Call centrum začalo fungovat již dnes dopoledne. Prakticky ihned poté, co byli studenti proškoleni.