Zlín – 15. června 2020 – Jak ovlivnila život studentů koronavirová pandemie? Na to odpovídá výstava klauzurních a semestrálních prací studentů Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB), kterou otevírá galerie G18. Výstava bude zahájena v úterý 16. června a studenti všech jedenácti ateliérů fakulty na ní představí práce, které tvořili v době nouzového stavu. Slavnostní vernisáž se pak uskuteční ve středu 24. 6. od 18.00.

Studenti mají za sebou období, které ještě nikdy předtím nezažili. Sami ho nazývají „podivným“, proto tak nazvali i výstavu. Jejich nálada v době pandemie se odráží do videoprojekcí, plakátů, fotografií, skleněných produktů, grafiky i šperků. Nejen to bude na výstavě k vidění.

„Mezinárodní prostředí akademické půdy se izolovalo, výzkumná a tvůrčí pracoviště osiřela, škola se zavřela a celý svět se schoval do laptopu,“ vysvětluje Vendula Gregorovičová z galerie G18. „Podivný semestr se po pouhém měsíci normální výuky proměnil na období nekonečného čekání návratu do školy, online přednášek, videokonzultací; pro studenty uměleckých oborů to pak znamenalo především shánění alternativních možností tvorby,“ popisuje období před výstavou její kurátorka Romana Veselá a dodává: „Bez dílen, ateliérů, techniky a softwarů byli odkázáni na prostředí jejich dávno opuštěných dětských pokojíků a na minimální možnosti v nekonečném časovém horizontu.“

Výstava Podivný semestr představuje studentské práce právě z tohoto období. Čas a prožitky zachycuje v rozhovorech vedenými studenty ateliéru Arts Management a odpovídá na otázky, jak probíhala výuka, co v tomto semestru v ateliérech vzniklo, jaká byla zadání, jak studenti trávili podivný semestr, co prožívali a především jak se tato nová zkušenost zapsala do jejich tvorby.

„Na výstavě Podivný semestr představíme práce studentů napříč všemi ateliéry FMK za ono podivné období. Studenti v končících bakalářských a magisterských ročnících své práce představí na výstavě DIPLOMKY 20 až v září. Za sebe jsem moc ráda, že se studenti spolu s pedagogy zhostili svých studijních povinností opravdu se ctí. Jsem hrdá na to, že mnozí se navíc velmi aktivně zapojili různými formami pomoci v době a místě, kdy to bylo nejvíc potřeba,“ doplňuje děkanka fakulty Irena Armutidisová.

Návštěvníci tak mohou touto formou pomyslně nahlédnout do ateliérů Audiovizuální tvorba, Design obuvi, Design oděvu, Design skla, Digitální design, Grafický design, Produktový design, Prostorová tvorba, Průmyslový design a Reklamní fotografie.

Výstava Podivný semestr bude v galerii G18 trvat až do konce srpna. Otevřena je od pondělí do čtvrtka vždy od 13 do 18 hodin a je zdarma. Informace o doprovodném programu k výstavě se budou postupně objevovat na webových stránkách www.g18.cz a na sociálních sítích.