Zlín – 9. června 2020 – Neuvěřitelných dvacet let slaví ateliér Průmyslový design Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Při této příležitosti připravil ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně retrospektivní výstavu, která představuje významné osobnosti ateliéru, designérské projekty prezentované v České republice i v zahraničí a spolupráci s vybranými společnostmi. V úterý 9. června se od 17.00 hodin uskuteční komentovaná prohlídka.

„Za zmínku určitě stojí hravá prezentace  Pairs in Squares, se kterou ateliér v roce 2015 získal hlavní cenu Grand Prix a Korporátní cenu v soutěži Asia Awards  v rámci světové akce Tokyo Design Week. Dále pak instalace Cucej z holandského Design Weeku (2016), která se věnovala českému lázeňství a léčebným lázeňským procesům, nebo projekt  Ne-Ro, za který byl ateliér na největší světové přehlídce designu v Milánu nominován mezi nejlepší výstavní expozice,“ uvádí doc. MgA. Martin Surman, ArtD., vedoucí ateliéru. Projekt Ne-Ro reagoval na téma ekologické zátěže. Využitím odpadní břidličné frakce vznikla kolekce produktů do domácností zaměřených na pěstitelství a chovatelství.

Atraktivním kouskem na výstavě je rovněž návrh elektrického motocyklu Kuberg Tauro. Celá plastová karoserie se skládá z 66 dílů, které byly vytisknuty na jedné 3D tiskárně. Projekt se zabývá návrhem jak designu, tak konstrukce plně elektrického motocyklu, který byl vyvinut ve spolupráci s českou firmou KUBERG s.r.o. Ostrava. Jedná se o designérskou vizi propojující nejlepší vlastnosti městského skútru a dakarského závodního speciálu. „Tento tisk spořádal neuvěřitelných 2,5 km filamentu a zabral 43 dní čistého tiskového času. Motocykl bude schopen výkonu 55 kW a dojezd na jedno nabití bude okolo 300 km,“ popisuje autor a absolvent ateliéru František Dvořák.  V prostoru nádrže se nachází úložný prostor, který pojme větší batoh či jezdcovu helmu. Motocykl je proto velmi praktický, přitom ale neztrácí nic z účelu offroadu.

Studium v ateliéru Průmyslový design FMK UTB ve Zlíně je zaměřeno na problematiku navrhování sériově vyráběných produktů z oblastí designu nábytku, interiérových doplňků, elektrospotřebičů, strojů, dopravních prostředků apod. „Naprostá většina ateliérových projektů je iniciována přímo z praxe, konkrétními požadavky a potřebami průmyslové sféry. Část výstavy se proto věnuje úspěšné spolupráci s firmami, například sedací nábytek RIM, porcelánové hrnky pro Thun nebo projekt Party Time pro firmu Tescoma,“ doplňuje doc. MgA. Martin Surman, ArtD.

V současnosti se ateliér prezentuje  kolekcí nábytku a doplňků z ohýbaných ocelových trubek volně inspirovanou obdobím evropského manýrismu 16. století a obdobím vlády Rudolfa II. Instalaci s příznačným názvem Alchymisti poprvé představil v roce 2019 na mezinárodní přehlídce designu v Miláně.

Ateliér navazuje na dlouholetou tradici výuky průmyslového designu, jejíž základy byly koncipovány na sklonku třicátých let 20. století ve Škole umění, která byla založena společností Baťa. Zlín se stal kolébkou českého průmyslového designu zejména zásluhou takových osobností, jakými byli profesoři Zdeněk Kovář, František Crhák a Pavel Škarka.

Výstavu můžete v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně navštívit do 21. června 2020. Více informací na www.galeriezlin.cz.