Zlín – 15. ledna 2017 – Světelný meč. I ten může být výstupem studentské vědecké a odborné činnosti (SVOČ). Své o tom ví Marian Skucius, posluchač druhého ročníku studijního programu Procesní inženýrství. S vlastnoručně navrženým a zkonstruovaným výrobkem totiž získal druhé místo v soutěži SVOČ na své Fakultě technologické.

Meč je tvořený dvěma částmi – rukojetí s elektronikou a světlovodnou čepelí. „Celý návrh jsem vytvořil v 3D programu, kde jsem si odzkoušel velikosti, doladil tvar rukojeti a podobně,“ říká student. Ocelová rukojeť v sobě ukrývá lithiovou baterii, diodu s chladičem, čočku a kabeláž. „Zdrojem světla je RGB dioda, která umožňuje namíchat jakoukoli barvu. Čepel pak tvoří transparentní PVC trubka, v níž je celofánová vrstva vedoucí světlo. Díky tomu, že nad diodou je čočka, je světlo  soustředěno do úzkého sloupce,“ uvádí Marian.

Fenomén světelných mečů je v současné době rozšířený od nejmenších dětí po dospělé. Do budoucna proto Marian uvažuje o tom, že by světelné meče vyráběl na zakázku. „Vždy by šlo o originál, aby například design rukojeti nebo délka čepele byla přizpůsobena požadavkům zákazníka,“ uzavírá.