Jeden svět umožní návštěvníkům zažít virtuální realitu

Fakulty, Události

3. 4. 2017 – Zlín – Festival Jeden svět Zlín nabídne od 5. do 8. dubna možnost vyzkoušet si virtuální realitu. Do Zlína ji přináší studentská organizace Studium života ve Zlíně působící na Fakultě aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati.

Díky speciálním technologiím HTC VIVE a Oculus Rift budou moci návštěvníci zažít, jaké to je být pod hladinou oceánu, uprostřed chudinské čtvrti v Indii nebo na vrcholku Himalájí. „Brýle umožňující virtuální realitu poskytují ještě lepší zážitek než třeba 5D kino. Poprvé jsem na něco podobného narazil v Edinburghu na Edinburgh Digital Entertainment Festival (EDEF),“ uvedl Ing. Urbančok, který má projekce virtuální reality ve Zlíně na starosti. Urbančok se v rámci svého doktorského studia zabývá oblastí vývoje s virtuální a rozšířenou realitou a rozhodl se podělit o zážitky i se širokou zlínskou veřejností.

Slavnostní představení virtuální reality ve Zlíně se uskuteční 3. dubna ve 14 hodin v budovách Baťova Institutu s označením 14|15, konkrétně ve foyer 15. budovy. Od středy 5. 4. se virtuální realita přesune na festival Jeden svět Zlín, který bude probíhat v Alternativě – kulturním institutu Zlín. Vyzkoušet si, jaké je to být v „jiné“ realitě, budou moci návštěvníci zejména v těchto časech:

  • středa: 14:30 – 18:00
  • čtvrtek: 15:00 – 17:00
  • pátek:   15:00 – 17:00
  • sobota: 10:00 – 13:30

V tuto dobu budou zájemcům k dispozici dvoje speciální brýle, které jim virtuální realitu zprostředkují. To, co návštěvníci uvidí, se zároveň bude promítat na připravené plátno.

Zažít virtuální realitu bude možné také mezi promítáním jednotlivých dokumentů.

HTC VIVE brýle má natrvalo k dispozici Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tato technologická novinka nabízí zajímavé možnosti využití při výuce. Speciální brýle totiž dokážou žáky přenést na místa, o kterých se učí – třeba k vykopávkám v Egyptě.

Festival Jeden svět nabídne svým návštěvníkům celkem 9 dokumentárních snímků na téma lidských práv, které doplní následné diskuze se samotnými protagonisty nebo režiséry filmů. Připraven je také doprovodný program v podobě fotografických výstav a stánků s ručně vyráběnými produkty.

Podrobný harmonogram festivalu Jeden svět Zlín 2017 najdete na stránkách www.jedensvet.cz/zlin. Aktuality můžete sledovat na facebookové stránce www.facebook.com/JedenSvetZlin.

Tiskovou zprávu zpracovala:
Pavlína Šmajzrová, PR manažerka festivalu Jeden svět Zlín 2017

Ing. Andrea Kadlčíková,
tisková mluvčí a kancléřka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně