Branná výchova jako jinotaj dnešní doby, fascinující vzory inspirované můrami, proměny soch pod vlivem mořské fauny a korálů a metaforická kolekce o fénixovi. Na mole Fashion Eventu Dotek se představilo 10 jedinečných kolekcí od začínajících designérek z Česka, Slovenska a Itálie, které přilákaly více než 600 návštěvníků, díky kterým se v charitativní aukci podařilo vydražit designerské kousky, a podpořit tak Alianci žen s rakovinou prsu částkou 52 144 Kč.

Studentstvo Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně uspořádalo v sobotu 23. března již 12. ročník Fashion Eventu Dotek. V průběhu jednoho dne se konaly odborné workshopy s proslulou fotografkou nejen pařížských dnů módy Lennou Knappovou nebo s Adélou Šponerovou, která se podělila o svou cestu k práci v módním průmyslu. Vrcholem večera byla módní přehlídka a benefiční aukce designérských předmětů.

V unikátním areálu Svit mohlo návštěvnictvo prožít Metamorfózu, která byla tématem letošního ročníku, skrze 10 módních kolekcí. Designérky v nich reflektovaly trauma z výuky branné výchovy (kolekce Sweet Resignation – Ema Strnadová), odpor vůči uniformitě (kolekce 9-5 lux – Linda Minarčíková) či historicky první feministické momenty společně s hnutím na Divokém západě, které představilo trio návrhářek (kolekce Cow Town – Karolína Görgová, Slávka Šulkovská, Veronika Hájková). Celým večerem hosty provedla moderátorka Veronika Ruppert a ani letos nechyběla na míru složená hudba zlínského producenta Martina Kožucharova alias Rainera.

Již podruhé společenskou akci podpořila také europoslankyně Martina Dlabajová. „Vážím si talentu, nadšenosti a energie mladých lidí, kteří jsou odhodlaní něco dokázat a jdou si za svým přesvědčením. Studenti z projektu jsou toho zářným příkladem. Minulý ročník byl famózní a já jsem hrdá na to, že jsem se mohla stát součástí i toho letošního. Určitě si tento event nenechte ujít. Studenti překvapují svou profesionalitou a připravují neuvěřitelný zážitek, ve kterém se pojí móda, krása a solidarita. Studentům velmi fandím a už dnes vím, že i další ročníky budou úspěšné a získají si pozornost. Upřímně doufám, že jich bude co nejvíc!“ popisuje Dlabajová.

Na přehlídku navázala charitativní aukce v níž se dražily vybrané kousky z kolekcí, autorské grafiky a originální módní doplňky. Největší zájem byl o unisex prošívanou, saténovou bundu od návrhářky Sofie Blahútové. Celkem se podařilo vydražit úctyhodnou sumu 52 144 Kč, která poputuje již šestým rokem na konto Aliance žen s rakovinou prsu.

Fashion Event Dotek již po 12. ukázal, že móda není pouze povrchní, ale má sílu propojovat a pomáhat – a to nejen skrze charitativní aukce. V rámci doprovodného programu organizátoři připravili také workshopy zaměřené na prevenci rakoviny prsu pro střední školy a krajské pracovnice. „Jsem rád, že Zlínský kraj je opět partnerem akce a nově jsme spolupráci rozšířili o workshop pro kolegy z krajského úřadu. Prevence a osvěta sehrávají v boji proti všem závažným onemocněním významnou roli. Děkuji organizátorům za skvělou přípravu celé akce, která má takový přesah,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.