Studenti Fakulty logistiky a krizového řízení měli jedinečnou příležitost získat bližší pohled na práci celníků a jejich kompetence během akce „Dny s Celní správou ČR“. Tato akce se konala ve dvou dnech a její součástí byly jak teoretické přednášky, tak praktické ukázky.

První den začal prezentací, která se zaměřovala na kompetence celní správy. Studenti se dozvěděli o různých úkolech a povinnostech celníků. Byla jim představena jednotlivá oddělení a jejich činnost, jako například oddělení celní kontroly, celního vyšetřování a monitorování.

Druhý den byl zaměřen na praktické ukázky, které studentům umožnily vidět část práce celní správy na vlastní oči. Jednou z nejzajímavějších ukázek byla kynologická ukázka práce psovoda a vycvičeného čtyřnohého pomocníka. Studenti se dozvěděli o důležité úloze psů při celních kontrolách a jejich schopnostech detekovat nelegální látky, jako například drogy nebo zbraně. Měli příležitost sledovat tréninkové praktiky psů a vidět, jak se připravují na svoji práci.

Další zajímavou ukázkou byla prezentace velkokapacitního rentgenu, který se používá ke kontrole osobních a nákladních vozidel a kontejnerů. Studenti měli možnost vidět, jak tento speciální rentgenový přístroj dokáže odhalit skryté předměty nebo nezákonné zboží. Byly jim vysvětleny technické aspekty tohoto zařízení a jeho využití v celní kontrole.

Celkový dojem z akce byl velmi pozitivní. Studenti získali cenné informace o práci celníků a jejich rolích v běžném pracovním dnu a o výzvách, se kterými se denně setkávají. Akce studentům poskytla jedinečný pohled do světa celní správy a ukázala jim, jak důležitá je tato profese pro bezpečnost a ochranu státu.