Čerstvými držiteli tzv. hvězdného doktorátu za rok 2023 jsou oblíbení herci Tereza Ramba a Jan Cina. Z rukou rektora UTB prof. Milana Adámka si jej převzali v úterý 6. 6. 2023 před Velkým kinem.

„Doktorát“ Terezy Ramba odkazuje k její půvabné pohádkové roli hvězdy Deničky. Dostala jej „za novátorskou výuku o pohybu nebeských těles v pohádce O vánoční hvězdě, čímž předčila i Mikuláše Koperníka.“  Herec Jan Cina si zase diplom vysloužil za roli mladého čerta Bonifáce, přesněji „za   vědecko-vynálezeckou činnost v pohádce Čertí brko, kterou obohatil svět o podpalovník, rukcuk i fofrnec“.

Úsměvné udělování „hvězdného doktorátu“ je už po léta součástí odhalování hvězd dětským filmovým hercům na zlínském Chodníku slávy. Právě tam přibyla oběma hercům jejich hvězda, z níž se oba, stejně jako z uděleného pseudotitulu upřímně radovali.

Od roku 2007, kdy byl „hvězdný doktorát“ udělen zlínskou univerzitou poprvé, jej obdrželo již 20 známých osobností, například Jiřina Bohdalová, Lucie Vondráčková, Jiří Mádl, Vojta Kotek, Anna Geislerová, Klára Issová, Barbora Seidlová, Jan Šťastný a další. Raritou je astronaut Andrew Feustel, který dostal „doktorát“ v roce 2011 za to, že vzal do vesmíru oblíbenou hračku Krtečka. Držiteli tohoto ocenění jsou i dlouholetí moderátoři filmového festivalu Dana Morávková a Jan Čenský.