Ve středu 3. května 2023 se od 9:00 do 12:00 hodin uskuteční unikátní workshop pro pedagogy a studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně,  HAMU a JAMU. Tento workshop se bude odehrávat paralelně mezi zlínským multimediálním centrem UTB Fénix, pražským Zvukovým studiem HAMU a  brněnským divadlem JAMU Na Orlí.

Obsahem workshopu bude prezentace technologie vyvinuté sdružením CESNET a její využití pro výuku a kooperaci v reálném čase mezi pedagogy a studenty vysokých uměleckých škol.

Během této akce budou mít návštěvníci možnost zhlédnout veřejnou zkoušku a následně vystoupení pedagogů HAMU a JAMU, kteří na dálku nazkouší a odehrají skladbu Johannese Brahmse „Trio pro klarinet, klavír a violoncello  a-moll op. 114 I. Allegro“. Každý z těchto hudebníků se bude nacházet v jiné lokalitě, a to následovně:

  • Irvin Venyš – klarinet (Zlín)
  • Petr Nouzovský – violoncello (Praha)
  • Kento Tsatsuma – klavír (Brno)

V druhé části workshopu odborníci  podrobněji vysvětlí technologie, které tuto vzdálenou kooperaci umělců v reálném času umožňují, představí již realizované projekty využívající tuto technologii a na závěr si návštěvníci osobně vyzkouší hudební interakci mezi Prahou, Brnem a Zlínem pomocí sady Orffových nástrojů, které budou k dispozici ve všech třech spojených lokalitách. Mezi tyto nástroje patří zvonkohry, xylofony, metalofony a mnohé malé bicí nástroje, které společně se zobcovými flétnami a smyčcovými nástroji doprovázejí zpěv a tanec.

Workshop připravila firma DISK Systems ve spolupráci s CESNET, HAMU, JAMU, UTB a projektem „Pražské klarinetové dny“.

Den před workshopem 2. května 2023 v 18.00 hodin se na stejném místě uskuteční koncert kapely Silver Band a hostů, kterého se studenti a pedagogové jako diváci mohou zdarma zúčastnit.