Fakulta technologická zlínské Univerzity Tomáše Bati pořádá čtvrtý ročník festivalu Zažij vědu. Návštěvníci se mohou těšit na 21 workshopů zaměřených na různá témata. Na vlastní kůži si vyzkouší práci v laboratoři, objeví kouzla 3D tiskáren i laserů, budou pracovat s chemikáliemi nebo se dozví, jak chutná hmyz. Program je pro studenty středních škol i veřejnost zdarma. A bude stát za to.

Víte, jak rychle dokáže téct cihla? Jak mohou mikroorganismy našeho vlastního mikrobiomu ovlivnit naši dobrou náladu? Dokážeme vytisknout na 3D tiskárně funkční lidské orgány? Lze zkonstruovat zařízení na detekci mionů? Na tyto a mnohé další otázky se pokusí vědci z Fakulty technologické odpovědět na svých workshopech.

Festival Zažij vědu jsme poprvé organizovali při oslavách 50 let Fakulty technologické a měl takový úspěch, že jsme se rozhodli v tomto formátu pokračovat. Byla to pro nás výzva, měli jsme tehdy hodně zkušeností s popularizačními aktivitami pro děti, ale tady jsme se chtěli posunout dál a oslovit starší publikum. Důležité pro nás bylo, aby to nebyly přednášky, ale něco, do čeho se mohou návštěvníci aktivně zapojit. Proto je koncept festivalu od začátku postavený na workshopech a od tohoto principu neuhneme ani letos,“ říká děkan Fakulty technologické prof. Roman Čermák.

Workshopy připravují přímo akademičtí pracovníci fakulty, kteří do nich promítají své výzkumné zaměření. Na festivalu tak bude možné poznat, co se na Fakultě technologické dělá. V programu jsou workshopy zaměřené na polymery, potraviny, kosmetiku, strojírenství i životní prostředí. „V programu kombinujeme úspěšné workshopy z minulých ročníků s těmi úplně novými. Mezi ty patří například workshop „Kůže, šlachy, peří…odpad nebo poklad“ zaměřený na využití odpadních produktů živočišných výrob. Ty lze zpracovat na želatiny, jedlé obaly nebo biopolymerní filmy. Jak? To se dozvíte na workshopu,“ popisuje za organizátory festivalu dr. Iva Čermáková. Letos poprvé si návštěvníci vyzkouší i detekci mionů, nestabilních elementárních částic se záporným nábojem nebo zjistí, zda je možné generovat elektrické napětí pomocí polymerních materiálů.

Festival Zažij vědu pořádá Fakulta technologická ve svém Laboratorním centru
u zlínského autobusového nádraží od 9.00 do 17.00 hodin. Dopolední program je vyhrazen středním školám, odpolední potom veřejnosti. Každý workshop je zdarma a trvá 45 minut. Rezervovat místo na workshop je možné na webu www.zazijvedu.cz.

Pro střední školy budou registrace uzavřeny 25. 4. 2023. Jednotlivci si mohou registrovat místo na workshopu ještě v den konání akce, přímo na místě.