Protinacistický vojenský odboj, to bylo hlavním tématem odborného workshopu s názvem „Valašsko v odboji proti nacistické okupaci 1939–1945 a jeho druhý život po roce 1945“, který se uskutečnil v pátek 21. dubna 2023 na půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Kromě UTB se na akci podíleli výzkumní pracovníci Historického ústavu Akademie Věd České republiky, archiváři ze Zlínského kraje, Valašský odbojový spolek, pracovníci Ústavu pro studium totalitních režimů a dalších institucí. Workshopu se zúčastnili také studenti středních škol Zlínského kraje.

„Cílem pracovního setkání je připomenout vybrané momenty z protinacistického odboje na jihovýchodní Moravě, koncentrovat pozornost na opomíjené otázky výzkumu a historiografické interpretace,“ řekl za organizátory historik PhDr. Emil Voráček, DrSc. z Akademie věd ČR.

„Můžeme si klást otázku, proč se tento workshop koná právě zde, na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Odpověď je zřejmá, firma Baťa patřila mezi největší podporovatele odbojové činnosti a my hrdě neseme jeho jméno, “ uvedla prorektorka pro rozvoj UTB doc. Ing. Adriana Knápková, Ph.D. „ Dalším významným podnikatelem a vynálezcem v našem regionu byl Josef Sousedík, který založil podnik na výrobu elektromotorů. Za 2. světové války se aktivně zapojil do protinacistického odboje, několikrát byl zatčen a v roce 1944 po potyčce s důstojníkem gestapa zastřelen,“  popsal ředitel Knihovny UTB PhDr. Ondřej Fabián. Po válce Josefu Sousedíkovi prezident Edvard Beneš udělil Válečný kříž in memoriam. Komunistická diktatura ale Sousedíkův odkaz ignorovala a jeho rodina čelila rozsáhlým perzekucím.

„Během workshopu jsme rovněž zhodnotili současný stav výzkumu protinacistického vojenského odboje a stav prací, které bude obsahovat plánovaná kolektivní monografie,“ upřesnil ředitel Státního okresního archivu Vsetín PhDr. Tomáš Baletka, Ph.D.

Na akci vystoupil také PhDr. Eduard Stehlík, Ph.D., MBA., český vojenský historik, spisovatel a bývalý voják. Objevily se ale také témata vypálení Ploštiny, Vařákových pasek a dalších míst na Valašsku.

„Zvěrstva, která zde napáchali okupanti za války, zejména v jejím závěrečném období, jara 1945 se hluboce vryla do paměti místních obyvatel, nesmí být zapomenuta, je nutno je připomínat,“ dodal Eduard Stehlík.