Konference, výstavy, workshopy, party. Studenti, inspirativní osobnosti i ti, kteří prostě mají chuť objevovat. 8. ročník festivalu Zlin Design Week se neodkladně blíží. Letos se uskuteční od 6. do 13. 5. 2022.

Druhý květnový týden se ve Zlíně tradičně setkávají všichni, kteří se ve světě designu pohybují i ti, kteří se ho chystají prozkoumat. Od 6. do 13. 5. tomu nebude jinak – po dvou hybridních letech se Zlin Design Week vrací v plné síle. „Miriam van der Lubbe, kreativní ředitelka Dutch Design Weeku, nedávno řekla, že designéři teď více než kdy dříve ovlivňují naši budoucnost a mohou změnit svět k lepšímu. To je obrovská příležitost i zodpovědnost, a proto chceme být platformou, kde se právě o takových možnostech může otevřeně diskutovat. A podporovat ty, kteří k takové změně mohou přispět,“ komentuje k festivalu jeho ředitelka Jitka Smolíková.

I proto se Zlin Design Week vydal na dvouletý průzkum témat spojených s univerzálním designem. Návštěvníci tak budou mít možnost ho nejen letos objevovat z různých perspektiv – ať už v rámci Konference (pondělí 9. 5.), kde se představí řečníci jako Rama Gheerawo, Ivelina Gadzheva nebo Design and Architecture Norway, nebo některého z workshopů. Během nich přiblíží rozvoj kreativního leadershipu a principu univerzálního designu v souvislosti s děním na Ukrajině již zmínění Rama Gheerawo a Ivelina Gadzheva (středa 11. 5.), své zkušenosti s tím, jak lze strategicky využívat design pro propojování generací se podělí Nor Herman Freng Billett (středa 11. 5.) a rozvoj dovedností týkajících se metody design thinking zajistí společnost Google v rámci svého programu New Generation of Founders (pátek 13. 5.).

Nouze nebude ani o kulturní program, vzdělání a workshopy. Už v pátek 6. 5. se uskuteční vernisáž výstavy 100 let zlínského designu, která poukáže na fenomén zlínského průmyslového designu. Vystavovat zde budou kromě jiného také vědci a designeři z Centra výzkumu obouvání při zlínské univerzitě. Další vernisáž návštěvníky čeká i v sobotu 7. 5. – výstava Best in Design Best of ‘22 v galerii G18 bude zahájena společnou diskusí s finalisty a porotci 13. ročníku této mezinárodní soutěže. Kdo se stane jejím vítězem, se veřejnost dozví až večer během Openingu celého festivalu, který do Zlína přivádí také Police Symphony Orchestra nebo zpěvačku Barboru Mochowa.

Letošní rok bude mít v ZDW prostor i Design KANTÝNA, která se promění v offline prostor pro setkání, networking a také diskuze a výstavy. Například Long Life a Vždyť to psali na netu. Obě výstavy se zabývají dezinformacemi, mediální gramotností a designem, který reflektuje fenomén stárnoucí společnosti.

Festival vzniká pod záštitou Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a za podpory Fondů EHP a Norska, města Zlín i Ministerstva kultury ČR. Více informací o programu a vstupenkách najdete na webu a na sociálních sítích Zlin Design Weeku.