20. výročí svého založení dnes oslavila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Při této příležitosti uspořádala slavnostní shromáždění v nově zrekonstruované aule. V loňském roce se nemohly oslavy konat z důvodu pandemie koronaviru.

Slavnostní akce se zúčastnilo přes 400 hostů z řad studentů, zaměstnanců a dalších významných hostů. Pozvání přijali rektoři českých vysokých škol, zástupci České akademie věd, spolupracujících firem i veřejných institucí.

„Jsme velmi rád, že jsme se mohli dnes takto po dlouhé době všichni potkat. Obzvláště v tak krásných, nově zrekonstruovaných prostorách je to pro mě obzvlášť radostné,“ řekl dnes rektor zlínské univerzity profesor Vladimír Sedlařík. „ Rád bych zmínil, že i přes obtíže způsobené pandemií nebo současnou krizí na Ukrajině, si i nadále snažíme zachovat naši prvotní vizi, a to být mezinárodně uznávanou univerzitou a neustále na tom pracujeme,“ dodal.

Na slavnostní ceremoniál přijela i světově známá architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná, která se na rekonstrukci auly osobně podílela a je autorkou architektonické studie.

„Nejdůležitější je, aby se lidé, kteří tady budou sedět a poslouchat, cítili dobře. Myslím, že se nám podařilo vytvořit velmi příjemné a reprezentativní prostředí, přeci jen se tady odehrávají velmi důležité okamžiky v životě studentů i jejich rodin v podobě promocí,“ řekla Eva Jiřičná.

Původní aula stará téměř třicet let se proměnila v reprezentativní a moderně zařízené prostory. Prošla kompletní rekonstrukcí od střechy až po suterén. Má zcela nové sedačky, vnitřní vybavení, špičkovou audiotechniku, foyer, nový bufet i sociální zařízení.

„Rekonstrukce začala v roce 2021, opravy si vyžádaly 90 milionů korun a univerzita je financovala z vlastních zdrojů,“ sdělil kvestor UTB Alexander Černý.

Rektor univerzity dnes rovněž ocenil významné osobnosti, které v uplynulých dvaceti letech přispěly k rozvoji univerzity. Mezi nimi také profesora Petra Sáhu, emeritního rektora, který před dvaceti lety u založení zlínské univerzity stál.