Minutu ticha za Ukrajinu dnes symbolicky drželi zaměstnanci a studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Připojila se tak společně s dalšími vysokými školami k Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, která chystá organizovaný happening proti vojenské invazi na Ukrajině.

Přesně v pravé poledne se před budovou Fakulty humanitních studií zlínské univerzity sešly na tři stovky studentů i zaměstnanců. Někteří byli oblečeni do modro-žlutých barev, jiní měli na klopách ukrajinskou bikolóru. Zazněla také ukrajinská hymna.

„Denně situaci na Ukrajině sledujeme, je to velmi smutné, že se něco takového dnes děje. Určitě pomůžeme, jak jen to půjde. Připravujeme se na to, že budeme třeba učit ukrajinské děti, pokud se dostanou do Zlína,“ řekla studentka Karolína.

„Dnes jsme se tu sešli symbolicky Ukrajinu podpořit. Naše pomoc ale nebude jenom symbolická, bude konkrétní. Máme studenty zdravotnických věd i pedagogiky, ti budou určitě k dispozici, kdykoliv to bude potřeba, nabídneme také tlumočníky,“ uvedl děkan FHS Libor Marek.

S Ukrajinou má fakulta velmi úzké vztahy. Aktivně se například podílí na mezinárodním projektu, jehož cílem je vzájemné propojení a spolupráce mezi ukrajinskými a českými univerzitami a zvýšení kvality přípravy budoucích učitelů i řízení na vybraných ukrajinských univerzitách.

„Přibližně tři roky jsme spolupracovali se vzdělávacími institucemi na Krymu. Kvůli tehdejšímu konfliktu jsme byli nuceni se přesunout na jiná místa, například do Kyjeva, Oděsy nebo Chersonu. Jsou tam naši kolegové, kteří bydlí v těch oblastech, o kterých se nyní hovoří. S velkými obavami na ně myslíme,“ sdělila dnes na setkání dr. Lenka Gulová, odborná asistentka FHS.

„Dostala jsem jeden z posledních emailů od významného profesora Klopoty ze Záporožské univerzity, se kterou také spolupracujeme. Píše v něm: „ Jsme ve válce“. Pan profesor je navíc nevidomý, a když si představíte, jak je obtížné získat tento titul s takovým handicapem, tak vidíte tu obrovskou houževnatost ukrajinských lidí,“ popsala Lenka Gulová.

Rektor univerzity prof. Vladimír Sedlařík dnes vyzval všechny zaměstnance a studenty, aby se zapojili do pomoci Ukrajině. Podle Krizového štábu Zlínského kraje jsou potřeba dobrovolníci v oblastech péče o děti, tlumočení, administrativy a úpravy ubytovacích prostor. Jenom během první hodiny od vyhlášení výzvy se přihlásilo přes 40 dobrovolníků z řad zlínské univerzity a hlásí se další.