Do pomoci válkou zmítané Ukrajině se zapojili i studenti z Ruska, kteří studují na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Těch má univerzita nyní sto třicet.

Diana Lomakina studuje ve Zlíně v prvním ročníku Fakulty managementu a ekonomiky. Se svými blízkými v Rusku je sice v kontaktu, ale ne tak, jak by si přála. „Se svou rodinou jsem sice v kontaktu, ale dost se o ně bojím, protože spojení není vždy ideální,“ řekla. Diana se rozhodla pomáhat téměř okamžitě po zahájení válečného konfliktu. „Proč pomáhám? Protože zkrátka válku nikdo nechtěl, lidé se ocitli v těžké situaci, je potřeba pomoct. Nezáleží, odkud jste,“ uvedla. „Válka je děsivá a je to psychicky těžké ustát. Budu pomáhat, dokud bude potřeba,“ doplnila Diana.

Rektor univerzity prof. Vladimír Sedlařík se obrátil na studenty i zaměstnance v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině s jasnou deklarací.

„Na naší univerzitě odsuzujeme napadení suverénního státu a cítíme s ukrajinskými občany. Neuznáváme však princip kolektivní viny, ctíme zásady přátelství, spolupráce, vzájemného respektu a solidarity se všemi lidmi bez rozdílu národnosti, kterým válka nečekaně vstoupila do jejich životů,“ sdělil rektor.

„Obracím se na Vás s prosbou o zdržení se jakýchkoliv nepřátelských projevů vůči studentům, vědcům, pedagogům i dalším zaměstnancům ruské či běloruské národnosti. Ne svojí vinou se i oni dostali do nelehké životní situace. V České republice dodržujeme lidská práva a pouhá příslušnost k národnosti nesmí být záminkou ke konfliktům,“ dodal rektor.

Vedení univerzity plánuje setkání nejen s ukrajinskými studenty, ale také se studenty z Ruska a Běloruska, kteří na UTB studují. „Chceme, aby věděli, že jsou plnohodnotnými členy naší akademické obce, podporujeme je a mohou nás kdykoliv požádat o pomoc,“ uvedl rektor prof. Vladimír Sedlařík.

Již od víkendu pomáhá zlínská univerzita a její studenti Ukrajině. Uspořádali humanitární sbírku, která se koná v galerii G18 na Štefánikově ulici ve Zlíně. První kamion s materiálem určeným pro postižené oblasti odjede dnes v 14.00 hodin. Roste také poptávka po ukrajinských studentech, kteří tlumočí rodinám přijíždějícím do Zlínského kraje.
„Naši ukrajinští a ruští studenti tlumočí a pomáhají s osobní pomocí a asistencí přijíždějícím ukrajinským rodinám, včetně pomoci přímo v terénu nebo v rámci nově vznikajícího krajského asistenčního centra. Národnost dobrovolníků není rozhodující, co je rozhodující jsou jazykové schopnosti a ochota pomoci,“ upřesnil František Brázdilík z univerzitního Welcome centra.

„Intenzivně komunikujeme s vedením Zlínského kraje a Statutárního města Zlín ohledně koordinace dobrovolnických aktivit, hledáme ubytovací kapacity a další infrastrukturu pro pomoc ukrajinským běžencům,“ doplnil rektor Vladimír Sedlařík.

Předpokládá se také zapojení ukrajinských studentů do vzdělávacích procesů na UTB a také výpomoc zejména studentů učitelských studijních programů při výuce dětí z ukrajinských rodin. Vedení univerzity zároveň vyzvalo všechny své studenty k zapojení se do dobrovolnických aktivit.