Zlín – 19. srpna 2021 – Centrum jazykového vzdělávání Fakulty humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně připravilo na konci srpna dva týdenní prázdninové jazykové kurzy pro deváťáky a studenty končící střední školu.

Účastníci si mohli vyladit formu pro další studium, odbourat obavy z mluveného projevu, začít konverzovat, zopakovat a procvičit gramatiku i slovní zásobu, a to prostřednictvím komunikačních aktivit ve dvojicích i skupinkách.

Výuka během pandemie mohla u některých žáků zanechat obavy, že angličtinu nezvládnou, online výuka nebyla zrovna ideální formou vzdělávání. Jiní si chtěli své obzory rozšířit a dozvědět se něco nového.

„Ať už je motivace jakákoliv, prázdninová škola není myšlena jako klasické doučování. Přibližujeme jim angličtinu zábavnou formou a snažíme se je učit hrou a soutěžemi,“ vysvětlila garantka a zároveň i vyučující univerzitních jazykových kurzů Jana Semotamová.

Účastníci kurzů diskutovali, vyjadřovali své názory a pocity. Každé téma přineslo něco zajímavého. U cestování se studenti seznámili s artefakty z exotických destinací světa, které si mohli osahat. U stravování poznali zvyky různých zemí. Ochutnali typickou anglickou pomerančovou marmeládu s toastem nebo nadýchaný národní zákusek Nového Zélandu Pavlova.

„Chtěla jsem poznat nové lidi a potrénovat hlavně anglickou konverzaci. Kurz je úžasný, moc se mi líbí, dostáváme atraktivní domácí úkoly, je to tady úplně jiné, než v běžných hodinách angličtiny, co máme ve škole,“ říká s nadšením Andrea Smetanová, žačka tercie Gymnázia v Uherském Brodě.

Doma si mohli žáci připravit například poached egg (ztracené vejce) podle Jamie Olivera. Ve sportovním tématu zavzpomínali na olympiádu v Tokiu a každý si vytvořil myšlenkovou mapu ke svému oblíbenému sportu. Zjistili, že některá gesta mají v různých zemích úplně opačný význam, zhlédli rovněž zajímavá videa.

„Hodně se mi líbilo dnešní téma cestování, paní lektorka nám donesla ukázat suvenýry z celého světa, například obuv z pneumatik, ve které chodí lidé v Africe, pravý kakaový bob ze Sumatry nebo hadí lektvar z Thajska,“ popisuje Tibor Čuvala, který půjde po prázdninách do kvarty Gymnázia v Hořovicích.

„Je to poprvé, kdy UTB přivítalo žáky devátých tříd a studenty středních škol na týdenním jazykovém kurzu. Společných zážitků je hodně a naši teenageři se v prázdninové škole angličtiny rozhodně nenudí. My, vyučující, si to také užíváme. Je radost vidět, s jakým zájmem a nadšením žáci vše přijímají a komunikují. Ti, kteří měli zprvu obavu něco říci anglicky, se najednou rozpovídali a zapojili do diskuze. V našich netradičních kurzech budeme pokračovat. Kdo se letos nestihl přihlásit, má možnost opět příští rok,“ slíbila organizátorka Jana Semotamová.