Zlín – 18. května 2021 – Mezinárodně etablovaný umělec, vedoucí ateliéru Design skla na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, profesor Petr Stanický, bude jediným zástupcem České republiky letošního bienále v Londýně. Instalaci navrženou přímo pro konkrétní prostor v královském paláci Somerset House v centru Londýna představí od 1. do 27. června tohoto roku.

Petra Stanického vybrala šéfkurátorka bienále Es Devlin, mimo jiné autorka britského pavilonu na EXPO v Dubaji, jako jediného zástupce České republiky.

„Vystavovat v Somerset House podléhá přísným podmínkám a opatřením. Musel jsem vše rozkreslit, staticky vyřešit a naplánovat spoustu detailů. Šéfkurátorka Es Devlin, se kterou jsem projekt konzultoval, jej přijala v podstatě beze změn,“ popisuje profesor Petr Stanický. „Tento projekt jsme začali připravovat ještě před pandemií, původní akce měla proběhnout loni. Kvůli současné situaci nastávají komplikace, ale věříme, že to dobře dopadne,“ dodává Šárka Michalíková, produkční a studentka zlínské univerzity.

London Design Biennale je mezinárodní přehlídka konající se na prestižní adrese v královském paláci Somerset House. Ambiciózní výstavní projekt, který si pokládá otázky, zda a jak můžeme designem ovlivnit svět k lepšímu, představí přes třicet vybraných umělců, kurátorů a institucí. Poslední londýnské bienále v roce 2018 navštívilo více než 40 000 návštěvníků. Česká republika nebyla dosud zastoupena.

Vizualizace Petra Stanického pro londýnské bienále

„Prostorová site-specific instalace, kterou jsem připravil pro konkrétní místo uvnitř západního křídla Somerset House, pracuje s výraznými okenními otvory, které pravidelně člení celou strukturu architektury, čímž vytvářejí dominantní rytmizaci prostupující jako konstanta podél celého přízemí palácové architektury,“ popisuje Petr Stanický svou prezentaci v Londýně.

Petr Stanický je v zahraničí uznávaný autor. Koncem devadesátých let studoval na proslulé Rhode Island School of Design v Providence, kde se mimo jiné potkal se světoznámým sochařem Brucem Chao. Později se díky prestižnímu Fulbrightovu stipendiu do New Yorku na několik let přestěhoval. Jako doktorand působil rok na New York Academy of Art, následně v sochařském studiu v Brooklynu a poté také přímo u Jeffa Koonse, který je známý především svými obrovskými zvětšeninami banálních předmětů – například zvířecími postavičkami z nafukovacích balonků.

„Petr Stanický je uznávaný odborník a jsem velmi rád, že bude reprezentovat naši fakultu na tak významné události. Podporovat naše pedagogy na mezinárodním poli je jedním z našich cílů a Petr přesně ukazuje, kudy může vést cesta,“ říká děkan Fakulty multimediálních komunikací Josef Kocourek.

Ačkoliv se Petr Stanický později přesunul zpět do České republiky, kde působí jako vedoucí ateliéru Design skla na Univerzitě Tomáše Bati, i nadále se věnuje zahraničním projektům. Jen letos jej čeká například prezentace na The Venice Glass Week v italských Benátkách, výstava ve skotském Latheronwheel nebo v Dánsku na European Glass Context, kde bude představen výběr toho nejlepšího ze současného evropského sklářského umění. V červenci 2021 pak chystá velkou výstavu s designérem Jakubem Berdychem v Rosenfeldově paláci v Žilině.