Zlín – 29. dubna 2021 – Ke svému dvacátému výročí od založení si Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nadělila netradiční dárek – unikátní microsite jenamdvacet.cz, která mapuje příběh jejího vývoje a ukazuje, jak tato instituce změnila tvář města. Na první pohled zaujme hlavně svým designovým zpracováním. Širší centrum města je zde zachyceno ve 3D grafice v reálném čase bez nutnosti jakékoliv instalace. Díky tomu na první pohled poznáte zlínské dominanty, a hlavně univerzitní budovy.

V atraktivní formě se však skrývá neméně podstatný obsah. Návštěvník stránky si volně v mapě může najít ty nejdůležitější body z historie UTB, nebo může zvolit pohodlnější „okružní jízdu“. „Vytvořili jsme texty o historii univerzity a shromáždili rozsáhlou galerii archivních fotografií. Ty se nám podařilo, díky dlouhodobé spolupráci s Českou televizí, doplnit o reportáže z archivu ČT. Takto jsme zpracovali některé z mnoha důležitých momentů a milníků, které od roku 2001 do dnešní doby tvořily a tvoří to, čím naše univerzita je,“ popsala kancléřka Ing. Andrea Kadlčíková.

„Bohužel letos naše významné výročí nemůžeme kvůli pandemické situaci oslavit tak, jak bychom chtěli, proto se chceme o naši radost s veřejností podělit alespoň touto digitální formou. Byť je naše univerzita mladá, za dvacet let se toho zde událo tolik, že by bylo škoda se o tento příběh nepodělit,“ konstatoval rektor prof. Ing. Vladimír Sedlařík. „Pevně věříme, že se budeme moci na podzim setkat s kolegy a studenty UTB v nově rekonstruované univerzitní aule,“ dodal rektor.

O design a kódování stránky se postarali absolventi univerzity Pavel Novák a Michal Ščuglík. „Ačkoli slovo microsite evokuje něco malého, v tomto případě to nemůže být snad ani dále od pravdy. Vymodelování města zabralo více než tisíc hodin. Některé složitější budovy, například Fakultu aplikované informatiky, jsem pro správné zobrazení na webu připravoval skoro 2 týdny.,“ ilustruje Pavel Novák náročnost prací. Oba úspěšní absolventi FMK budou v následujícím akademickém roce předávat své znalosti jako pedagogové v nově vzniklé specializaci Game design na této fakultě.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně si letos připomíná 20 let od svého založení. Byla zřízena k 1. lednu 2001 vyčleněním Fakulty technologické, Fakulty managementu a ekonomiky a Kolejí a menz z VUT Brno. Zákon o jejím zřízení podepsal tehdejší prezident Václav Havel v listopadu roku 2000. Slavnostní inaugurace univerzity a jejího prvního rektora prof. Petra Sáhy se konala 16. května 2001.