Zlín – 17. února 2021 – Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjí speciální ochrannou fólii pro displeje dotykových obrazovek. Tato fólie díky svým unikátním vlastnostem udrží svůj povrch čistý a zabrání bakteriím, virům i plísním, aby se množily a dále šířily. K samočistícímu účinku bude stačit běžné denní nebo zářivkové světlo.

S dotykovými obrazovkami přijdou lidé do kontaktu několikrát denně. Ať už v zaměstnání při obsluze strojů a zařízení, ve školách, u samoobslužných pokladen a terminálů či v restauracích. Během dotyku se uživatel setkává se značným množstvím virů i bakterií. Nová, speciální fólie tak může uživatele velmi dobře ochránit.

„Našim cílem je snížit riziko přenosu bakterií a virů mezi lidmi, a tím zvýšit bezpečnost používání dotykových obrazovek, které se v současné době uplatňují napříč segmenty,“ říká Libor Vošický, zakladatel společnosti FORTES interactive, která s Centrem polymerních systémů na výzkumu spolupracuje.

Největšími benefity fólie je jednoduchost její aplikace, prakticky neomezená použitelnost a nenáročnost. Jedinou podmínkou správného fungování je totiž dostatek světla.

„V tuto chvíli máme vzorky, které fungují velmi dobře v laboratorních podmínkách, další fází je testování a vylepšování v reálných venkovních podmínkách při aplikaci na displejích,“ popisuje vývoj Martina Pummerová z Centra polymerních systémů zlínské univerzity.

Hlavní význam fólie spočívá právě ve výrazném snížení rizika přenosu nežádoucích látek.

„Nespornou výhodou těchto fólií je, že působí na základě fyzikálního jevu. Nejedná se tedy o uvolňování dalších chemických látek, které nyní, při zvýšeném používání dezinfekčních prostředků, na člověka působí,“ dodala Martina Pummerová.

Na tomto unikátním projektu pracuje zlínské CPS společně s průmyslovým partnerem společností FORTES interactive, dále společností Synpo, Fakultou chemickou VUT v Brně a také Centrem organické chemie.

Úspěšná realizace systémů zajišťujících ochranu před znečištěním povrchů, se kterými přicházíme do častého přímého kontaktu, vyžaduje, aby aktivní látky byly pevně fixovány v nosné polymerní matrici tak, jak jsou navrženy například naše materiály,“ upřesňuje k problematice Lubomír Kubáč, jednatel Centra organické chemie.

Vědci z Centra polymerních systémů, společnosti Synpo a Centra organické chemie spolupracují v oblasti antimikrobiálních povrchů dlouhodobě.

V oblasti antibakteriální ochrany povrchů máme dlouholeté zkušenosti. Je pro nás tedy výzvou, že se můžeme v rámci tohoto projektu podílet na přenosu našich zkušeností do praxe,“ říká prof. Vladimír Sedlařík, ředitel Centra polymerních systémů a rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Celý proces je navíc naprosto bezpečný a může tedy najít široké využití na různých místech, kde se s dotykovými panely setkáme. Tedy již zmiňované školy, kanceláře, úřady, nemocnice, nákupní centra nebo fast foody. Dalším příkladem, kde by mohla nová technologie přijít vhod, jsou kromě dotykových obrazovek také dveřní kliky nebo nákupní košíky v obchodech.