Zlín – 2. září 2020 – „Kafe nám nestačí, přidáváme víno.“ Fakulta technologická se roky zasazuje za pravidelné dávkování vědy veřejnosti. Mimo jiné i formou populárně naučných přednášek Science Café Zlín. Ty organizuje v laboratorním centru každý druhý čtvrtek úderem 18:00 už řádku let. Nově se fakultní koordinátoři rozhodli vyhovět častým prosbám o záznam, a tak vzniká podcast s názvem Science Wine, o všem, co se u kafe nestihlo.

Formát populárně naučných přednášek Science Café je znám po celé republice, jde o cyklus neformálních diskusí s vědci, jehož smyslem je společné hledání otázek a odpovědí, představení vědců jako inspirativních osobností a prezentace konkrétních vědeckých výzkumů. Ve Zlíně si tento model již před lety osvojili právě na Fakultě technologické UTB a pravidelně tak plní své posluchárny dávkou vědy, kávy a moudrosti zcela zdarma.

„Posluchárnu máme často plnou tak, že se sedí na schodech, a s prosbami o záznam se na nás fanoušci obrací každý měsíc. Streamování nás ale moc nelákalo, máme radši osobnější formu kontaktu, podcast nám proto přišel jako elegantní řešení.“, říká koordinátorka přednášek a jedna z moderátorek podcastu Iva Čermáková.

A jak to bude fungovat? „Je to jednoduché, ideálně hned po přednášce si našeho řečníka odchytneme a v rámci asi 20 minut se o tématu pobavíme u vína a mikrofonu. Nepředpokládáme a ani nechceme, aby tyto rozhovory pokryly 100 % předchozí přednášky. Logicky vypíchneme největší zajímavosti, přihodíme pár dotazů z publika i od nás,“ upřesňuje Iva.

Současný trend neosobních setkání podcastům samozřejmě nahrává, plány na audio formu však měli tvůrci ještě před dobou covidovou: „První kousky jsme nadšeně natočili už po únorových setkáních o 3D tisku s názvem Třetí dimenze v tisku (13. 2. 2020) a tlumočnické přednášce Mluvit a poslouchat zároveň (27. 2. 2020). Sami si asi dokážete představit, jak to s dalšími díly dopadlo díky karanténě, takže jsme si další postup museli pořádně rozmyslet. Teď to vypadá, že na sebe přednášky Science Café nenechají dlouho čekat, takže bychom v září mohli konečně pokračovat v krasojízdě. Proto jsme se osmělili pustit do éteru tyto dva lehce archivní kousky, abychom posluchače navnadili na nový materiál, který záhy přinese naše účast na doprovodném programu Zlínského Filmového Festivalu.“

Moderování pořadu se v různých kombinacích zhostí vždy dva lidé, dle časových možností. V různé kombinaci to budou: děkan Fakulty technologické Roman Čermák, akademička Iva Čermáková, nebo některá z vědou nepolíbených žen z řad propagace FT UTB.

Pořad se stává součástí univerzitní podcastové značky UTB utebe, kterou najdete na Spotify i Apple podcast, tam si ostatně záznamy už můžete poslechnout právě teď. Více info o pořadu se dozvíte na podcast.utb.cz/porady/science-wine/.