Zlín – 28. srpna 2020 – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se také letos zapojí do organizace již 60. ročníku Zlín Film Festivalu. Ten se uskuteční kvůli koronavirové pandemii v neobvyklém termínu 4. – 10. září 2020. Na doprovodném programu se bude podílet hned několik fakult univerzity.

Jednou z akcí, jimiž univerzita přispěje k letošnímu filmovému festivalu, bude udělení tzv. Hvězdného doktorátu. „Jedná se o milou, úsměvnou záležitost. ´Doktorát´ umělcům předá rektor UTB Vladimír Sedlařík. Letos jej obdrží herci Vojta Kotek a Jirka Mádl, “ naznačila kancléřka univerzity Andrea Kadlčíková.

„V minulých letech obdrželi tuto cenu umělci zvučných jmen jako například Jiřina Bohdalová, Lucie Vondráčková, Mahulena Bočanová, Tereza Brodská nebo Filip Renč. Jsem velmi rád, že můžeme v této pěkné tradici i letos pokračovat,“ dodává rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně (FHS) se již několik let pravidelně zapojuje do doprovodného programu Zlín Film Festivalu. I letos tak FHS nabídne malým i větším návštěvníkům Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež zábavně-edukační aktivity a formou zdravotnických hlídek bude v případě potřeby připravena poskytnout první pomoc.

Bezpečně s Fakultou humanitních studií

V průběhu festivalu je pro děti připraven program z dílny studentů Učitelství pro mateřské školy, Učitelství pro 1. stupeň základní školy a Sociální pedagogiky. Program je letos zaměřen na bezpečnost malých dětí a žáků 1. stupně v prostředí internetu i primární prevenci rizikového chování, zejména kyberšikanu a šikanu v prostředí 2. stupně základní školy a střední školy.

„Velkou oblibu si získal dopolední program organizovaný pro školy ve formě workshopů na konkrétní téma, který nebude chybět ani letos. Tyto workshopy budou opět probíhat ve Vzdělávacím komplexu UTB a přihlásit se na ně bude možno přes objednávkový systém,“ přibližuje Libor Marek, děkan FHS. Odpoledne se program přesune do Parku Komenského, kde budou aktivity v upravené verzi zpřístupněny pro veřejnost – pro rodiny s dětmi.

FHS se do průběhu festivalu zapojí i zdravotnickými hlídkami tvořenými zkušenými studentkami a studenty oboru Všeobecná sestra. Jejich stan bude označen velkým červeným křížem.

Vědu a techniku přinese na Zlín Film Festival Fakulta technologická.

Na náměstí Míru se otevřou dveře do Tajemné laboratoře a Technologické dílny. Všichni malí vědci i vědkyně tak získají možnost nahlédnout do světa vědy a techniky. Pro ty větší chystá fakulta povídání a promítání populárně vědeckých témat ve festivalovém Šapitó v parku Komenského, ta proběhnou hned dvakrát.

Tajemná laboratoř & Technologická dílna

Ani letos se Zlín Film Festival neobejde bez vědy. Tajemná laboratoř se přesunula ze zámeckého parku na Náměstí míru. Při poznávání tajů životního prostředí, chemie, polymerů a technologie potravin se děti dozví o tom, co všechno ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme a jak mohou sami změnit budoucnost naší planety. Technologická dílna zase nadchne všechny se zájmem o robotiku a techniku. K vyzkoušení budou například 3D pera, robotická ramena nebo výroba vlastních dřevěných robůtků.

Science Café & Academia Film Olomouc

„U příležitosti filmového festivalu odstartujeme i podzimní sérii přednášek Science Café, po které se nám od března už pořádně stýská. Díky naší spolupráci s Academia Film Olomouc (AFO) obohatíme oblíbené populárně-vědecké přednášky o kvalitní kinematografický zážitek s příměsí vědy. AFO nám letos zajistilo opravdu zajímavé snímky,“ přibližuje Michal Rouchal, jeden z organizátorů doprovodného programu FT UTB.

Vědět je budoucnost

Tímto heslem se fakulta řídila při plánování celého programu, přednášky Science Café Zlín nevyjímaje – Do budoucnosti měst a energie zavede přednáška profesora Marka Koutného. Jak dlouho může lidstvo žít stejně jako dosud? Jak budou vypadat udržitelná města budoucnosti? Odpoví 4. 9. 2020 v 18:00 ve festivalovém Šapitó.

Chceme ještě maso v 21. století? Nad tím se zamyslí Robert Gál, ředitel Ústavu technologie potravin. Naváže tak na film „Fermentace čili proměna“, který představí kvašení jako jeden z nejprobíranějších trendů tohoto století. Jak spolu maso a fermentace souvisí? Prozradí v závěrečný den festivalu, 10. 9. 2020 v 18:00, opět v parku ve festivalovém Šapitó.

Fakulta multimediálních komunikací a Fakulta aplikované informatiky se do festivalového dění zapojí virtuální realitou. Ta bude pro malé i velké zájemce připravena v prvním patře Univerzitního centra (budova rektorátu U13) od 10 do 17 hod. Připraveny jsou novinky ve virtuálním světě i krátký výzkum. Názory veřejnosti na chvíle strávené ve virtuální realitě poslouží tvůrcům při tvorbě nových zážitků. Za účast v tomto krátkém výzkumu čeká na všechny návštěvníky malá pozornost.