Zlín – 3. dubna 2020 – První celouniverzitní podcasty, které polidšťují akademický a vědecký svět, vytvořila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Všehochuť pořadů odráží příběhy, které se na univerzitě denně odehrávají. Někdy rozhovor s významným vědcem nebo zajímavým akademikem, jindy inspirativní povídání s absolventy o životě.

UTB jako první vysoká škola přichází s vlastní sérií podcastů, díky kterým mohou lidé z pohodlí svého domova nahlédnout do světa akademiků, vědců, absolventů, studentů i „obyčejných“ zaměstnanců. Podcast UTB utebe má za cíl ukázat lidskou tvář někdy tak trochu tajemného univerzitního světa. „Akademická půda je veřejností stále vnímána jako uzavřená komunita. Naším podcastem chceme dokázat, že to ani zdaleka není pravda. Odhalíme vám konkrétní lidi, kteří na univerzitě pracují, nejen vědecká témata, kterými se zabývají. Za každým člověkem je totiž ukrytý příběh a právě skrze něj chceme přiblížit taje a půvaby akademického světa široké veřejnosti,“ popisuje rektor zlínské univerzity prof. Vladimír Sedlařík.

Aktuálně nabízí UTB utebe k poslechu podcasty v pořadu Homo Academicus. V nejnovějším díle to je například rozhovor s psycholožkou z univerzitní akademické poradny  Alicí Kutnarovou o současné pandemické krizi, karanténě, motivaci, režimu a nechybí ani návod, jak se s nenadálou situací poprat a přežít ji v psychickém zdraví. V dalších jsou rozhovory například s děkanem Fakulty technologické Romanem Čermákem, který poodhaluje současnou problematiku plastů ve světě, ale také jeho vlastní zkušenosti ze života vědce, hudebníka, otce i popularizátora vědy.  Dalším hostem pak je Zuzana Tučková, děkanka uherskohradišťské Fakulty logistiky a krizového řízení, v podcastu mluví také třeba manažerka zlínského Centra kreativních průmyslů UPPER Jitka Alexová.

„Poslechovost a zájem o naše podcasty nás velmi mile překvapily. Máme více než 1 300 návštěv na webu. Další témata proto připravujeme. Zpracovat je formou podcastu nám dává smysl a hlavně radost,“ dodává ředitel knihovny Ondřej Fabián.

První pořady a všechny důležité informace k podcastu UTB utebe jsou na webu podcast.utb.cz. K poslechu je zájemci naleznou na Spotify, iTunes, přední české podcastové stránce ceskepodcasty.cz i v jednom z největších katalogů českých a slovenských podcastů audiolibrix.com.