Zlín – 9. března 2020 – Dezinfekční gely, kterých je v souvislosti s koronavirem na trhu akutní nedostatek, věnovala dnes Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Rektor univerzity prof. Vladimír Sedlařík předal dezinfekci do rukou zástupců zlínského Domova pro seniory Burešov, Českému červenému kříži i Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

„Darovali jsme dezinfekční gely, které si univerzita sama vyrábí a které jsou zdravotně certifikované. Chceme takto alespoň trochu pomoci a snížit riziko pro tu nejohroženější skupinu obyvatel“, uvedl rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prof. Vladimír Sedlařík.

„Jsme za tento dar nesmírně vděční, mile nás to překvapilo, jsme moc rádi za každou takovou pomoc. Nedávno jsme totiž dezinfekci na ruce objednávali, ale dostali jsme pouze polovinu námi požadovaného množství“, popsal současnou situaci ředitel Domova pro seniory Burešov Vlastimil Zaydlar.

Rektor zlínské univerzity předal dnes gely taky Krajské hygienické stanici, Městskému úřadu Otrokovice, který gely předá základním školám, i oblastnímu spolku Českého červeného kříže.

„Když jsme začali shánět dezinfekční prostředky, tak už prakticky nebyly. Jsme tedy za tento dar moc rádi. Gely potřebujeme hlavně pro sestřičky, které chodí do domácností, a taky pro potřeby našeho azylového domu,“ sdělila Michaela Stýblová, ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže ve Zlíně.

Výrobu dezinfekčního gelu má zlínská univerzita od roku 2009 řádně zaregistrovanou na ministerstvu zdravotnictví a vyvinula k němu i vlastní know-how. V tzv. čistých prostorách Centra transferu technologií lze denně vyrobit až 500 litrů této dezinfekce.