Zlín – 15. října 2019 – Na Fakultu humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) zavítal známý americký spisovatel Robert Fulghum. Diskuse s autorem řady po celém světě oblíbených knih se uskutečnila dnes od 10.30 do 11.30 hodin ve Vzdělávacím komplexu UTB na Štefánikově ulici ve Zlíně pod názvem Robert Back to School.

„Jsem velmi poctěn, že jste sem kvůli mně přišli. A můžu Vás ujistit, že i já jsem přišel kvůli Vám,“ zahájil své povídání autor. Během hodinové diskuse se přítomní hosta ptali na nejrůznější dotazy. „Neměl jsem žádné sourozence, a tak jsem si už jako dítě tvořil imaginární přátele,“ odpověděl například na otázku, jak se dostal k psaní – i když první kniha mu vyšla až v 50 letech. Došlo také na vztah Fulghuma k Česku a k českému humoru, kdy spisovatel zmínil svůj obdiv k Járu Cimrmanovi. „Nejsem zdrojem světla, moudrosti nebo vědomostí. Ale tak jako malé zrcátko, které také samo nesvítí, dokáže odrazit paprsek světla do temných míst, chci i já vnášet světlo tam, kde není,“ zakončil své povídání před zcela zaplněnou aulou Robert Fulghum.

„Snažíme se Zlíňanům nabízet setkání se zajímavými osobnostmi z nejrůznějších oborů. Jsme rádi, že díky aktivitě našeho absolventa Jana Svobody jsme studentům zprostředkovali tuto velmi milou návštěvu,“ doplnila kancléřka UTB Ing. Andrea Kadlčíková.

 

Robert Lee Fulghum (*1937), americký pastor, filozof, učitel, kovboj a zpěvák, je ve světě známý hlavně jako spisovatel. Proslavila jej hned jeho první kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Také další jeho knihy jsou sbírkou krátkých úvah, zamyšlení či fejetonů o tom, co člověka běžně potkává, co každý důvěrně zná, aniž by o tom hlouběji přemýšlel. Do Česka se pravidelně vrací. Během podzimního turné po ČR představuje svou novou knihu U devíti draků a jedné ovce.