Zlín – 6. června 2019 – Jak vypadají ideální pohyby veslaře? Jak správně zabírat vesly? To učí nové video, jehož vznik iniciovala Mezinárodní veslařská federace (FISA). Režie a produkce videa se ujala MgA. Zuzana Bahulová, Ph.D., grafička a animátorka působící na Univerzitním institutu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

„FISA mě oslovila, jestli bych video zpracovala,“ přibližuje vznik projektu Zuzana Bahulová,  sama bývalá aktivní veslařka a k práci si přizvala někdejší spolužáky ze zlínské univerzity, kteří působí ve studiu Bare Bear. „Aby animace působila co nejvěrohodněji, vycházelo se ze skutečných rozměrů a parametrů lodě a vesel, abychom stanovili správný poměr postavy – avatara – a plavidla. Určení zlatých póz a jejich zobrazení ve 3D prostoru bylo dalším krokem, aby celý pohyb veslaře byl plynulý a přirozený,“ uvádí animátorka.

Výukové video je nyní volně dostupné na internetu: https://www.youtube.com/watch?v=OpZbV8LyT_c&feature=youtu.be, a to v anglické verzi. Autoři nyní pracují na dalších jazykových verzích, španělské, francouzské a čínské, později snad i německé. A pokud bude ze strany FISA zájem, jsou připraveni vytvořit i video pro nepárové veslování.

Pro Zuzanu Bahulovou jde již o několikátou zakázku ze světa sportu. Navrhovala třeba olympijské kombinézy pro běloruské, maďarské a německé veslaře na olympiádě v Londýně, v Riu v jí navržených kombinézách veslovali Bulhaři a Nigeřané. V loňském roce pak vytvořila kombinézy pro jamajské bobistky, v nichž závodily na olympiádě v Pchjongčchangu.

„Naše práce je důkazem toho, že ve Zlíně se dá dělat animace pro celý svět. A je symbolické, že filmový průmysl ve Zlíně vznikl pro tvorbu edukativních filmů, což je nyní i případ našeho videa.,“ uzavírá Zuzana Bahulová.