Zlín – 24. dubna 2019 – Máme k dispozici v průměru 70-80 let života a je jen na nás, zda je prožijeme jako šťastní a spokojení lidé, nebo jako věční stěžovatelé a negativisté. Každý z nás má na výběr, zda u něj převáží optimistický, nebo pesimistický pohled na vše, co mu život přináší. O tom, že je vždy lépe pohlížet na svět z té lepší stránky, nás přesvědčil v neformální besedě prof. Pavel Pafko, DrSc., který dnes zavítal na UTB.

Štěstí je stav mysli a nezáleží ani tolik na tom, co nás v životě potkává, ale spíše na našem přístupu, je přesvědčen prof. Pafko. „Neříkejte si, že vás vytáčí kolega. Vytáčíte se vy sami,“ vysvětloval. Pokud jsme fyzicky zdraví a máme ve svém životě pocit bezpečí, lásku a úctu svých nejbližších, máme vlastně všechno. Důležité je nesrovnávat se s jinými lidmi a nezávidět, protože takové pocity nás sžírají a rozhodně k pocitu štěstí nevedou. Šťastní se naopak budeme cítit, pokud dokážeme překonat cíle, které jsme si vytyčili, nebo když se budeme věnovat ve volném čase koníčkům, které nás baví. Chmury dobře zahání i sport a schopnost těšit se z drobných, zdánlivě všedních radostí.

„Jsme velmi rádi, že Fakulta humanitních studií zprostředkovala studentům, pedagogům i kolegům ze všech fakult UTB setkání s takovou osobností, jakou je pan profesor Pafko, legenda české plicní chirurgie a lékař, který jako první v ČR provedl se svým týmem transplantaci plic,“ uvedla kancléřka Andrea Kadlčíková. Univerzita podle jejích slov hodlá v pořádání přednášek osobností, které vynikají ve svém oboru, pokračovat.