Zlín – 2. února 2018 – Třicet roků po legendárním vystoupení proslulých „kokosů na sněhu“ na olympiádě v Calgary zažívá Jamajka novou olympijskou premiéru: na hry v jihokorejském Pchjongčchangu se kvalifikoval ženský tým bobistek. A jejich úspěch doprovází i česká stopa. Jamajské bobistky totiž budou v Koreji závodit v kombinézách, které pro ně navrhla česká designérka MgA. Zuzana Bahulová, Ph.D.

„Požadavkem sportovkyň bylo, aby se na dresech uplatnily barvy z jamajské vlajky a motiv malého kolibříka červenozobého, což je národní pták. Hlavní část kombinézy je proto černá a je doprovázena zelenými a žlutými prvky. Ptačí motiv jsem pak umístila na zadní stranu těla,“ popisuje svůj návrh designérka, absolventka Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Kromě kombinézy pak navrhla i design šátku, bund a elastických kalhot. Zuzanin návrh se Jamajčankám natolik líbil, že si jej prosadily u výrobce oblečení Puma, který jinak vyrábí s vlastními návrháři.

Již během doktorského studia Univerzita Tomáše Bati podpořila Zuzanu k výjezdu na stáž do California Institute of The Arts, kde mohla jako první Češka studovat charakterovou animaci. Po návratu své znalosti uplatnila v pozici umělecké ředitelky ve Filmovém uzlu Zlín a v současnosti působí jako lektorka kresby a malby na zlínské univerzitě. A jak se dostala ke spolupráci se zahraničními sportovci? Zuzana Bahulová dříve aktivně sportovala, věnovala se veslování. „Ještě jako studentka Univerzity Tomáše Bati jsem měla možnost vycestovat do zahraničí na pracovní stáž, kterou jsem strávila ve firmě vyrábějící oblečení pro veslaře. Díky tomu jsem se dostala do kontaktu s různými reprezentačními družstvy,“ uvádí designérka. Už na olympiádě v Londýně tak v kombinézách navržených Zuzanou závodili běloruští, nigerští a němečtí závodníci. Na olympiádě v Riu pak navrhla dresy pro veslaře Bulharska, Maďarska a Německa. Na zimní olympiádě bude mít Zuzana letos premiéru. V současné době se také podílí na vývoji interaktivní animace pro mezinárodní veslařskou federaci, která řeší ideální pohyb pro veslaře.

„Dnešní technologie umožňují, že člověk může zůstat doma ve Zlíně, a přitom pracovat na zakázkách doslova pro celý svět. Čas od času je třeba vyjet do zahraničí, ale vždycky se můžu vrátit tam, kde čerpám inspiraci,“ uzavírá Zuzana Bahulová.