Třetí ročník Mezinárodního mistrovství menz se letos premiérově konal v Potravinářském pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity za účasti pěti soutěžních týmů. Domácí barvy hájila Menza ČZU Praha – Suchdoláci a nastoupila proti soupeřům Mensa Matrix – Studentenwerk Dresden, Univerzita Tomáše Bati ze Zlína, Technická univerzita Ostrava a Střední průmyslová škola na Proseku – Primirest. Zlato tentokrát míří do Zlína.
Soutěžní týmy měly za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Povinnými surovinami bylo vepřové maso, brambory, med a jogurt. U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace. Mottem soutěže byl Náš venkov.
„Připravili jsme proto škvarkové lokše, slaninádu s cibulí, trhané vepřové maso s uzenou paprikou, česnekový dip, bramborovou slámu a pečené brambory s brynzou. Jako dezert potom ořechovou roládu s frgálovou náplní,“ popisuje šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.
Jako první skončil soutěžní tým UTB a odnesl si zlatou medaili. Druhé místo patřilo týmu SPŠ Prosek Primirest, třetí místo vyhrál soutěžní tým VŠB – Technická univerzita Ostrava. Diváckou soutěž vyhrála domácí menza ČZU.
Menze UTB i ostatním výhercům gratulujeme!
Zdroj fotografií: Petr Zmek, Česká zemědělská univerzita v Praze, zivauni.cz