Vědec z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, dr. Radek Stoček, získal ve Spojených státech amerických významné ocenění. Americká chemická společnost (Rubber Division, American Chemical Society (ACS) mu udělila cenu za výzkum v oblasti gumárenství. Každoročně oceňuje nejlepší z nejlepších v této oblasti prestižními cenami.

Radek Stoček si ocenění převzal na slavnostním vyhlášení v hlavním městě amerického státu Ohio  Columbus. Stal se tak prvním oceněným vědcem z České republiky a zařadil se po bok pouze několika evropských vědců, kterým se podařilo toto významné ocenění získat.

„Byla pro mě čest tuto cenu převzít, gumárenství se věnuji profesně celý svůj život a stát se součástí takto úzké komunity vědců, kteří získali toto ocenění, je pro mě významná pocta,“ říká k ocenění vědec Radek Stoček.

„Kolega Radek Stoček cenu obdržel za významný přínos v oblasti charakterizace pryže pro komplexní popis lomového chování a za vývoj nových metod a zkušebních zařízení, které tuto charakterizaci poprvé umožnily,“ dodává ředitel Centra polymerních systémů zlínské univerzity prof. Vladimír Sedlařík.

Cílem udělení této ceny je mimo jiné připomínat památku chemiků Williama J. Sparkse a Roberta M. Thomase, kteří vyvinuli butylkaučuk, a také ocenit a podpořit vynikající vědecké přínosy a inovace v oblasti elastomerů u mladších vědců, technologů a inženýrů.

Po předání ocenění Radek Stoček uspořádal v USA přednášku popisující svůj přínos vědě a průmyslu pro publikum složené z členů American Chemical Society a zástupců amerického gumárenského průmyslu. Ne náhodou se udělování cen Rubber Division, American Chemical Society uskutečňuje právě ve státě Ohio. Tento stát je považován za kolébku gumárenského průmyslu v Americe, stejně jako je pro Českou republiku touto kolébkou právě Zlín.

V Centru polymerních systémů Radek Stoček vede skupinu Gumárenství, konkrétně se věnuje systematickému výzkumu lomového chování pryže, což ve zkratce znamená analýzy popisu. „Například proč dochází k oděru pneumatik, proč praskne gumové těsnění, důvody přetržení klínového řemenu nebo co způsobuje trhlina v silenbloku motoru automobilu,“ uvádí příklady Radek Stoček.  Právě pro takovéto případy vyvíjí zcela nové unikátní měřící metody a provádí analýzy pryžových materiálů.