Druhý ročník soutěže Ideathon UTB, která propojuje studenty všech fakult Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, se uskuteční ve dnech 29. a 30. listopadu 2022. Studenti pak ve skupinách pracují pomocí design thinkingových metod na tématech zadaných organizacemi Zlínského kraje.

Unikátní koncept multidisciplinárního propojování vznikl v Centru kreativních průmyslů a podnikání UPPER už minulý rok. „Do startovního ročníku se nám přihlásilo čtyřicet studentů ze všech šesti fakult zlínské univerzity. Soutěžní týmy byly sestaveny tak, aby se v každém objevili studenti z různých fakult. Letos zájem o soutěž roste, pro studenty je atraktivní nejen vidina peněžního stipendia, ale také vzdělávací workshopy pořádané během soutěže a spolupráce na reálných zakázkách pro organizace,“ popsala manažerka UPPERu Jitka Honsová.

Ideathon UTB se odehraje v Technologickém inovačním centru v areálu zlínského industriálního areálu Svit. Pro zúčastněné studenty bude budova přístupná nonstop, aby mohli pracovat na zadáních, která si vylosují v průběhu prvního dne soutěže. Protože je rok 2022 Evropským rokem mládeže a zároveň rokem českého předsednictví Rady Evropské unie, jsou všechna tato zadání zaměřena na mladé lidi. „V říjnu si tak v anketě studenti UTB vybrali 5 témat, mezi kterými je například tvorba mobilní aplikace veřejné dopravy v kraji, komunikační kampaň pro divadlo zaměřená na mladé lidi nebo podoba kreativního centra ve Zlíně nebo Uherském Hradišti,“ dodala mluvčí zlínské univerzity Petra Svěráková.

Soutěžící se zúčastní i několika workshopů na téma týmové spolupráce, design thinkingu, prezentačních dovedností a metody Lean Canvas. Od vylosování témat pak mají studenti 24 hodin na zpracování řešení svých zadání a mají možnost své nápady i konzultovat přímo se zadavateli a lektory workshopů.

Soutěž Ideathon UTB organizuje pro Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně UPPER – Centrum kreativních průmyslů a podnikání spolu se zástupci všech fakult zlínské univerzity, Technologické inovační centrum ve Zlíně a agentura CzechInvest s programem Technologická inkubace.

Akce se koná pod záštitou ministra pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D.

Podrobné informace na ideathonutb.cz.