Mezinárodní den studenstva a události 17. listopadu roku 1939 a 1989 si připomenou studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v předvečer státního svátku. Na 16. listopadu připravují shromáždění před budovou rektorátu a následně průvod městem. Akce začne v 16.00 hodin.

Každoroční Mezinárodní den studentstva ve Zlíně pořádá nezisková organizace Studentská unie UTB s Univerzitou Tomáše Bati. V rámci vzpomínkové akce si studenti připomínají zlomové okamžiky v historii České republiky a vzdávají vděčnost všem, kteří se jich účastnili a bojovali za svobodu a demokracii.

„Tento významný den nám připomíná důležitost ochrany základních lidských práv, sílu svobody, ale také uvědomění. Uvědomění skutečnosti, že se čas od času objeví někdo, kdo se snaží takto demokratický svět potlačit, a to jakýmkoliv způsobem,” uvedl Bc. Dominik Gerža, prezident Studentské unie UTB.

Akce začne před budovou rektorátu 16. listopadu 2022 v 16.00 hodin, kde bude pro zúčastněné připraven teplý čaj a doprovodné hudební vystoupení. Všechny účastníky přivítá vedení zlínské univerzity včetně prezidenta Studentské unie UTB. „Po proslovech, rozdání trikolor a svíček se s nimi návštěvníci vydají na průvod městem na náměstí Míru. Zde budou svíčky položeny i s pamětním věncem,“ uvedla tisková mluvčí UTB Petra Svěráková.

Po průvodu čeká návštěvníky doprovodný program na třech různých místech. V aule na Fakultě humanitních studií (U18) se bude promítat film Občanský průkaz, před kterým si se studenty ještě popovídá o událostech 17. listopadu nový ředitel Městského divadla Zlín Josef Morávek. „V baru Leaves Lounge proběhne historický kvíz a ve studentském baru U7 se uskuteční takzvaný “vnitřní táborák” s kytarou,“ dodala Petra Svěráková.

V rámci vzpomínkové akce byla zároveň umístěna na rektorátu univerzity “Stěna vděčnosti”, kam mohou studenti, zaměstnanci, ale i návštěvníci univerzity sdělit, za co jsou v životě vděční.

„Ne vždycky nám dochází, že za to, kde nyní jsme, jakým způsobem studujeme a kde se celkově nacházíme, vděčíme lidem, kteří tady byli před námi a bojovali. Já sám jsem jim moc vděčný za to, že můžu,” uzavřel Marek Kos, manažer projektu.

Podrobnější informace o hlavním i doprovodném programu najdou zájemci na facebookové události nebo na instagramovém profilu Studentské unie UTB.