Potenciál rozvoje Zlínského kraje, směřování firem a budoucí technologické trendy v klíčových průmyslových, kreativních a ICT odvětvích byly hlavními tématy konference ZLINTECH. V úterý 13. září ji ve Zlíně uspořádalo Technologické inovační centrum (TIC) v rámci projektu Smart akcelerátor Zlínského kraje II. Hned v úvodu přivítali účastníky akce rektor UTB prof. Vladimír Sedlařík, hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a primátor Zlína Jiří Korec.

„Jsem velmi rád, že naše univerzita navázala se Zlínským krajem smysluplnou spolupráci, kde jsme si jasně definovali naše společné cíle a možnosti a doufám, že ta spolupráce bude dlouhodobá. Oceňuji rovněž inovativní přístup města Zlín, a kde jinde než ve Zlíně by se měly přinášet nové, inovativní věci ať už z oblasti ICT, polymerního, strojírenského či kreativního průmyslu,“ řekl v úvodu akce rektor UTB prof. Vladimír Sedlařík.

„Považuji za symbolické, že se tato konference zaměřená z velké části na inovace a kreativitu koná právě u nás ve Zlínském kraji, protože právě pro náš kraj je charakteristický živý tvůrčí duch. Kreativita a šikovnost našich lidí a firem v sobě skýtá velký potenciál, ze kterého můžeme při dalším rozvoji našeho území čerpat,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který v úvodu konference přivítal její účastníky společně s primátorem Zlína Jiřím Korcem a rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimírem Sedlaříkem.

Právě spolupráci se zlínskou univerzitou považuje vedení Zlínského kraje za klíčovou. Společnými silami se jim od minulého akademického roku podařilo spustit na univerzitě výuku zaměřenou na blockchain. „Jako vůbec první krajské vedení chceme náš kraj posunout o značný kus dál v oblasti digitalizace a moderních informačních a komunikačních technologií. V tom vám velmi vychází vstříc Univerzita Tomáše Bati, zejména pan rektor Sedlařík, kterému bych chtěl poděkovat za výbornou spolupráci. Jedním z našich dalších cílů je například vytvoření blockchainového Evropského WEB3 Centra, které by mělo fungovat jako výzkumné, vzdělávací a kreativní centrum a umožnit aktivní zapojení firem a talentů ze Zlínského kraje do mezinárodních sítí a projektů i navázání funkčních partnerství,“ uvedl radní Zlínského kraje pro digitalizaci Jiří Jaroš.

Na konferenci vystoupila řada špičkových odborníků z firemního a vývojového sektoru. Inspirativní osobnosti se podělily o vlastní zkušenosti a své vize. Firemní sféru zastoupili například Stanislav Martinec z Komy Modular nebo Ladislav Škoda z Tescomy. „Podařilo se nám dostat na pódium zajímavé řečníky z různých oborů, získat evropský i regionální pohled, úspěšné velké firmy i progresivní malé start-upy,“ sdělila Martina Běťáková z Technologického inovačního centra.

Program konference byl rozdělen do několika bloků. V prvním přišly na řadu kreativní aplikace, kde řečnící vysvětlili, jaký vliv mají kreativní průmysly na ekonomiku regionů. Druhý blok se týkal průmyslové aplikace technologií v neprůmyslových odvětvích a kvalifikací pro výkon nových profesí, jež vznikly v rámci digitalizace. V rámci třetího bloku řečníci pohovořili o SMART světě a ICT řešeních pro společnosti 4.0. Poslední blok pojednával o společenských megatrendech a možnostech kreativních průmyslů v Česku v rámci Evropy.

Kromě toho na návštěvníky čekal doprovodný program plný nejnovějších technologických „vychytávek“, ukázek technologie blockchain, 3D vizualizací nebo rozšířené reality. Součástí programu bylo i slavnostní vyhlášení a předání cen Created in Zlin, kde byly oceněny kreativní produkty a služby vzniklé ve Zlínském kraji. Celou konferenci zakončil společenský večer s následným networkingem, kde měli návštěvníci možnost diskutovat s řečníky i získat cenné kontakty.