Ústav aplikované informatiky a umělé inteligence na Fakultě aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pořádá ve dnech 24. a 25. listopadu konferenci s názvem Řízení procesů a aplikace moderních technologií – Kybernetická bezpečnost.

Odborné setkání má za cíl představit aktuální technologie a sdílet nejnovější poznatky v kybernetické bezpečnosti. Významné je také představení dosažených aplikačních výsledků vědy, výzkumu a inovací a navázání profesních kontaktů.

„Klíčový význam tohoto mimořádného setkávání profesionálů, expertů na kyberbezpečnost, je vzájemně si vyměnit unikátní poznatky a přenést je do praxe,“ vysvětluje prof. Mgr. Roman Jašek, Ph.D., DBA, odborný garant konference.

Největším problémem a hrozbou pro kybernetickou bezpečnost je podle něj vedle narušování kontinuity firemních procesů a sociální manipulace v kyberprostoru také hrozba tzv. hackerů k pronájmu.  

„Podle agentury ENISA, což je Agentura pro kybernetickou bezpečnost EU, společnosti nabízející hacking k pronájmu fungují legálně v zemích, odkud pocházejí. Jsou obzvláště nebezpečné, protože se nedají předvídat jejich cíle, které určují jejich klienti, a zároveň fungují jako prostředníci, kteří skrývají, kdo za napadením skutečně stojí,“ vysvětluje Roman Jašek.

Konference je určena především pro experty, systémové architekty a strategický management řešící problematiku kybernetické bezpečnosti. Mezi diskutovanými tématy se objeví například trendy a vize v kybernetické bezpečnosti, predikce vývoje hrozeb a útočných, výzvy průmyslu 5.0 v oblasti bezpečnosti provozu inteligentních informačních a řídících systémů, technologie průmyslového blockchainu v informačních, průmyslových a logistických systémech, kybernetická bezpečnost SMART systémů (automotive) a bezpečnost HW prvků chytré síťové infrastruktury.

Prezentace odborníků jsou zároveň doplněné o technologicky zaměřené vysoce specializované workshopy.

Program a podrobné informace o konferenci najdete na webu e-konference.utb.cz.