Zlín – 10. května 2021 – Bohužel ani v letošním roce se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční tradiční oblíbená studentská akce Majáles, kterou organizuje nezisková organizace Studentská unie společně s univerzitou. I přes nepříznivou situaci se ale studenti rozhodli pomoci dobré věci.

Založili sbírku s názvem Nejdu na Majáles, jejíž výtěžek letos poputuje na výsadbu nové stromové aleje v Napajedlech na Zlínsku. Sbírka potrvá až do konce května.

„Je nám líto, že Majáles neproběhne v tradiční podobě, ale nechceme jen tak sedět a nic nedělat. Rozhodli jsme se udělat něco, díky čemu bude svět okolo nás zase o něco hezčí,“ přibližuje studentka Alice Hanke, manažerka akce.

Studentská unie akci pořádá společně s Nadací Partnerství, která je partnerem celé sbírky, a městem Napajedla, kde se alej vysadí na podzim. Do sbírky se může zapojit i široká veřejnost, a to na webovém portálu www.majales.sebou.cz, kde si mohou lidé koupit strom a výsadbu tak podpořit.

„Vzhledem k tomu, že Majáles stále spojuje lidi, může si stromek zakoupit i vytvořená skupina a nechat si jej označit kartičkou, která nám všem připomene, že vše lze zvládnout společně,“ říkají organizátoři akce.

„Už druhý akademický rok je pandemií značně poznamenán, studenti se téměř nepotkávají a samotného mě to netěší. Jsem proto velmi rád, že studenti drží i v těchto chvílích při sobě a snaží se takto zlepšit životní prostředí. Patří jim za to velký dík,“ uvedl rektor univerzity prof. Vladimír Sedlařík.

Informace najdou zájemci také na sociálních sítích Studentské unie.

Studentská unie UTB je nezisková organizace, která vznikla v roce 2005. Sdružuje vysokoškoláky jako partu nadšenců, kteří vyměnili svůj volný čas za vylepšení volného času ostatních. Studenti se podílejí na nejrůznějších projektech, které obohacují život nejen studentům, ale i široké veřejnosti města Zlína. Pod jejich taktovkou tak vznikají projekty, jako jsou Vítání prváků nebo Antiples. Společně s univerzitou organizují Majáles, Mezinárodní den studentstva či Reprezentační ples UTB.