Zlín – 25. listopadu 2020 – Noc naplněná oblíbenými vědeckými radovánkami se opět blíží. Uskuteční se již tento pátek 27. listopadu 2020. Bude ale velmi netradiční – uskuteční se online. Zájemci si tak tuto populární akci mohou užít z pohodlí domova. Tématem letos bude Člověk a robot.

„Dlouho jsme se zdráhali udělat definitivní rozhodnutí a smířit se s bezkontaktní formou programu. Museli jsme ale uznat, že situace nám letos prostě nepřeje, a tak jsme se koncem září rozhodli od základů překopat skoro všechny robotí plány. Byla to samozřejmě výzva, ale myslím, že se nám podařilo vymyslet celkem kreativní řešení, na které bychom rádi navázali i v dalším roce,“ komentuje přípravy za Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně koordinátor Michal Rouchal.

„Virtuální dveře otevřeme nejen zajímavostem ze světa vědy, ale také zábavou na dlouhé podzimní večery, což v dnešní době všichni jistě oceníme. Téma festivalu ‚Člověk a robot‘ se promítá v každé části programu, ačkoli by vás některá propojení ani nenapadla,“ nastiňuje Kateřina Večerková z Fakulty technologické UTB.

Kromě populárně-naučných videí a diskuzních podcastů je v plánu i online vědomostní hra s názvem „Nevím, dál.“ Výsledná hra by měla poskytnout zábavu na domácí trénink mozku pro všechny, co mají rádi přírodní vědy i všeobecný přehled, a fungovat bude v analogové i online verzi. Hra připomene nejen pojmy ze světa robotů, ale také z prostředí, kde se věda střetává s běžným životem.

„Nechceme zatím prozrazovat víc, je to ale malý splněný sen, jehož obsah hodláme rozvíjet, zdokonalovat či dokonce personifikovat i v dalších ročnících,“ uvedla koordinátorka akce Kateřina Večerková.

10 minut o vědě

Formát 10 minutových přednášek našim vědcům sice nedá spát, jak ale pravidelní návštěvníci zlínské vědecké noci vědí, právě v tomto časovém presu ze sebe dostanou lektoři to nejzajímavější. Co dělají roboti v marketingu nebo chemii? Jak se mění vnímání robota? Vyhrává tlumočník nebo stroj? To odpovídají akademici a doktorandi Univerzity Tomáše Bati v průběhu 8 krátkých videí.

Podcasty UTButebe

Umělá inteligence, Roboti na sociálních sítích a Cirkulární ekonomika: tři témata, která pálí odborníky i nás – laiky, kteří mnohdy nevědomky stojí v jejich samotném centru. Na čem stojí problematika těchto témat a proč bychom se o ně měli zajímat? Do třech diskuzí speciálního nocovědního vydání podcastu UTButebe jsme pozvali akademiky a profesionály z praxe, aby osvětlili tyto „buzzwordy“, které tak často slýcháme.

Přírodovědné hrátky?

Každý, kdo někdy navštívil Noc vědců, ví, že věda je hravá a kombinovat vědění i zábavu je něco, co nás strašně baví. Výsledný produkt naší letošní snahy o gamifikaci vědy na dálku, najdete v naší znalostní hře pro všechny, co mají rádi přírodní vědy i všeobecný přehled. Karetní hra vám připomene pojmy nejen světa robotů, ale také z prostředí, kde se naše věda střetává s běžným životem.

Veškerý program naleznou zájemci na webu www.nocvedcu.cz i sociálních sítích.