Zlín – 4. května 2018 – Petr Sáha 2018. Tak se jmenovala konference, která se konala ve dnech 2. – 4. 5. 2018 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Škola ji uspořádala k významnému životnímu jubileu rektora Petra Sáhy. Tématem bylo zpracování polymerů. Právě této oblasti se profesor Petr Sáha celoživotně věnuje.

„Bylo to pro mne velmi milé překvapení. Jsem velmi rád, že jsme se po letech mohli společně potkat na jednom místě, o to víc, když to bylo právě tady ve Zlíně,“ uvedl rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha.

Pozvání do Zlína přijali dlouholetí spolupracovníci z oblasti polymerů, bývalí studenti i doktorandi. Přijelo jich více než padesát ze tří kontinentů. „Jakmile mi přišla pozvánka, okamžitě jsem bez rozmýšlení řekla ano. Pan profesor Petr Sáha je světová kapacita a bylo mi ctí sem přijet, pogratulovat mu a zároveň se dozvědět něco nového z našeho oboru,“ řekla Lourdes de Vargas z Národního polytechnického institutu z Mexika.

Pozvání od organizátorů přijali téměř všichni. Pozvánky šly do Kanady, Mexika, Číny, Řecka, Švédska a dalších zemí. Dorazila také architektka Eva Jiřičná, která je autorkou nové budovy Fakulty humanitních studií, kde se konference konala. „Do Zlína se vždy velmi ráda vracím, tentokrát jsem se obzvlášť těšila. Jednak proto, že jsem se mohla podívat, jak se bude tato akce vyjímat  v ‚mé‘ nové budově, a samozřejmě také proto, že jsem mohla popřát opravdové osobnosti, Petru Sáhovi,“ doplnila Eva Jiřičná.

„Pan profesor Petr Sáha je ikonou v polymerním světě a je to člověk, kterého je třeba si vážit. Zejména proto, co pro Zlín udělal,“ dodala uznávaná chemička a odbornice na polymerní materiály Mária Omastová ze Slovenské akademie věd.

Konference byla zakončena v Centru polymerních systémů, které je špičkovým vědeckým pracovištěm UTB. Účastníci si mohli prohlédnout laboratoře i technologickou halu.