Zlín – 26. dubna 2019 – Celkem 70 podnikatelských záměrů, za nimiž stojí 94 soutěžících. Takový byl zájem o právě skončený 12. ročník projektu Můj první milion. Cílem projektu Můj první milion je podpora nápadů se zajímavým inovačním potenciálem.

Můj první milion je rozdělený na dvě kategorie – hlavní patří studentům vysokých škol a veřejnosti, druhá je určená pro studenty středních škol. V hlavní kategorii 12. ročníku se sešlo 40 projektů, celkový počet účastníků pak byl 56. „Vzhledem k tomu, že tradičním partnerem projektu je Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, pochází mnoho soutěžících právě z této školy – letos její studenti předložili celkem 15 projektů,“ přidává podrobnosti manažerka projektu Olesja Lancevská z Technologického inovačního centra.

U odborné poroty, především kvůli kvalitě produktu, nejvíce zabodoval záměr Natural BowTie spočívající ve výrobě unikátních pánských slaměných motýlků. „Motýlky vytvářím 100% ručně v malé firmě v srdci Slovácka. Přináším mužům možnost obléci se originálně a ukázat svoji individualitu,“ popisuje autorka Martina Josefa Veselá. Na druhém místě skončil záměr Soulwood design, za nímž stojí Olga & Pavel Slívovi. Zabývají se výrobou ohýbaného nábytku. „Pracujeme s kvalitním jasanovým dřevem v kombinaci se sklem nebo dekorativním betonem,“ stručně charakterizují svůj produkt. Kromě stříbra v hlavní kategorii si s ohledem na environmentální přínos připisují Speciální cenu Valašskoklobouckého podnikatelského centra za udržitelný rozvoj.

Třetí příčku obsadil Martin Šilc se záměrem nazvaným Deskové hry. Podle svých slov šel do projektu Můj první milion proto, aby si realizoval svůj sen a vydal vlastní deskovou hru v podobě bitevní simulace.

Speciální cenu UTB FAME – účast na konferenci Baťův odkaz Evropě – získali Martin Šolc a David Dvořák. Ti představili projekt benooble.com zaměřený mimo jiné na unikátní designové dárkové, módní či interiérové doplňky. Speciální cenu Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje si pak odnáší Petr Kepák se zajímavým Stabilizačním prvkem pro žebřík. Speciální cenu Technologického inovačního centra v podobě kanceláře v podnikatelském inkubátoru na rok zdarma a zároveň Speciální cenu společnosti dynamix investment za nejlepší on-line projekt pak bere Richard Bystřický za návrh obalu na zboží nazvaný Repetebox, který lze využívat opakovaně.

Technologické inovační centrum je společným podnikem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Zlínského kraje. Významným partnerem je i statutární město Zlín, které mimo jiné poskytuje prostory v budově 23 v továrním areálu Svit.

Technologické inovační centrum dlouhodobě podporuje začínající podnikatele prostřednictvím různých typů vzdělávacích aktivit, v budově 23 v továrním areálu provozuje podnikatelský inkubátor či nabízí prostory pro co-working.

Tisková zpráva TIC, zkráceno