Zlín – 17. dubna 2019 – V rozhlasovém vysílání desítky valašských obcí zazní v pátek 19. dubna ve 13 hodin nezvyklá zpráva – tlukot lidských srdcí pamětníků. Jedná se o pietní akt, který připomene památku padlých na konci druhé světové války. Projekt relizují studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB ajejich ambicí je podnítit obyvatele k zamyšlení. Rozhlasové vysílání pulzujících srdcí bude trvat přibližně dvě minuty.

Dvojice studentů Bernadett Királyová a Martin Cizner z Ateliéru prostorová tvorba nezvyklou uměleckou formou temtizuje místa poznamenaná útoky nacistických jednotek – Juřičkův mlýn, Ploštinu, Prlov a Vařákovy Paseky. Autoři se rozhodli zachytit srdeční tlukot pamětníků událostí a tento zázman poté pustit v obecních rozhlasech. Srdeční echo se tak stane symbolem pietního momentu.

„Mám radost, že naši studenti našli soudobý způsob připomenutí válečných tragédií na Valašsku a jejich generaci odpovídajícíc formu udržování paměti a tradice,“ uvedl k projektu docent Michael Klang.

Rozhlas autoři zvolili jako médium, na které se pomalu zapomíná. „Je to ale cesta, jak sdělit informaci více generacím najednou,“ objasnila volbu Bernadett. Na krátkou chvíli můžeme pozměnit vnímání každodenního prostředí, a dosáhnout tím okamžiku zamyšlení se a pozastavení, dodal k záměru Martin.