Zlín – 21. února 2019 – Slavnostní inaugurací byl dnes symbolicky uveden do funkce rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) prof. Ing. Vladimír Sedlařík, Ph.D. Tradičního akademického obřadu, který se traduje po staletí a který přispívá k pospolitosti akademické obce a sounáležitosti všech vysokých škol, se v univerzitní aule zúčastnilo přes 400 hostů z celé republiky i ze zahraničí.

Od svého předchůdce, prof. Ing. Petra Sáhy, CSc., převzal prof. Sedlařík akademické symboly: rektorské žezlo (znak pravomoci nad celou akademickou obcí) a zlatý řetěz (znak důstojnosti nejvyššího akademického úřadu a symbol práv rektoru propůjčených). Následně složil slavnostní rektorský slib. Za Českou konferenci rektorů, která sdružuje představitele všech vysokých škol v ČR, pak novému rektorovi poblahopřál její předseda prof. Tomáš Zima z Univerzity Karlovy. Hudební blahopřání Pocta Paganinimu přednesl houslový virtuos Pavel Šporcl. V průběhu obřadu byli také představeni noví prorektoři.

Do funkce rektora byl prof. Sedlařík zvolen akademickým senátem UTB dne 16. října 2018 a jmenován prezidentem České republiky Milošem Zemanem s účinností od 15. prosince 2018.

Prof. Sedlařík absolvoval magisterské studium oboru Technologie životního prostředí, roku 2006 obhájil disertační práci na téma Biologicky rozložitelné polymery na bázi odpadů z mlékárenského průmyslu. Za disertační práci obdržel cenu Siemens. Během doktorského studia také absolvoval stáž na Chalmers University of Technology ve švédském Göteborgu. Na UTB později založil vlastní výzkumnou skupinu zabývající se bioaktivními polymerními systémy. Absolvoval také postdoktorandskou stáž na Institutu Jožefa Stefana v Lublani. V roce 2011 se habilitoval docentem a roku 2017 byl jmenován profesorem pro obor Technologie organických látek. Od roku 2012 působil jako prorektor pro tvůrčí činnosti, od roku 2016 je ředitelem Centra polymerních systémů.