Zlín – 9. listopadu 2018 – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se umístila na 92. pozici v žebříčku nejlepších univerzit střední a východní Evropy a střední Asie (EECA – Emerging Europe and Central Asia), který vydává britská společnost QS (Quacquarelli Symonds) a zařadila do něj v letošním roce 300 z více než 450 hodnocených univerzit z 24 zemí.

Z České republiky se do žebříčku dostalo pouze 12 z celkem 28 veřejných a státních vysokých škol. UTB se umístila nejlépe z univerzit, které v Česku vznikly pro roce 1989, celkově jí v ČR patří 9. příčka.

Žebříček britské vzdělávací společnosti QS je sestavován od roku 2014 a používá vlastní metodiku. Posuzuje například akademickou prestiž vysoké školy (přičemž vychází z globální ankety), její prestiž u zaměstnavatelů, počet citací vědeckých článků (dle databáze Scopus), podíl zahraničních studentů a akademických pracovníků na univerzitě a další.

Zlínská univerzita v letošním roce úspěšně zabodovala také ve srovnání britské společnosti Times Higher Education. V říjnu byla označena jako nejlepší česká vysoká škola v oborech zaměřených na obchod a ekonomii, v celosvětovém srovnání jí patří příčka 401-500, v červnu se umístila mezi 40 nejlepšími světovými univerzitami vzniklými po roce 2000.

Podrobnosti k žebříčku lze nalézt na https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2019