Zlín – 13. listopadu 2017 – Přírodní vědy nejsou nuda. O tom se nyní mohou přesvědčit studenti středních škol. Stačí pár kliků na webu, vybrat z široké nabídky témat z oblasti chemie, biologie nebo fyziky, a na střední školu přijde přednášet jeden z lektorů zlínské univerzity. Tak vypadá nový unikátní projekt Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati s názvem Věda na přání.

Jedná se o web www.vedanaprani.cz, jehož cílem je zpestřit středoškolskou výuku a atraktivní formou prezentovat přírodní vědy. V nabídce jsou bezplatné přednášky z oblastí, jejichž základem jsou biologie, chemie a fyzika, vedené zkušenými pedagogy Fakulty technologické.

„Chceme ukázat, že věda není nuda, ale že je zábavná a není třeba se jí bát,“ vysvětlila Iva Čermáková z Fakulty technologické a dodala: „Na těchto nových stránkách si mohou učitelé nebo studenti objednat přednášku našich odborníků, vybrat si z nabízených témat a zvolit si vyhovující termín a čas přednášky. Rezervační systém je velmi přehledný a jednoduchý. Vše je pro zúčastněné školy zdarma.“

Mezi tématy, která přiblíží činnost technologické fakulty, jsou například populárně-vědecké přednášky Jak napodobujeme přírodu, Není sýr jako sýr, Svět očima mravence či Nanotechnologie v životním prostředí.

Přednášky si mohou objednat buď středoškolští učitelé nebo i přímo jejich studenti. V tom případě fakulta kontaktuje příslušnou školu s informací, že její studenti o přednášky mají zájem a domluví se s vyučujícím na výběru tématu.

Kompletní nabídku, bližší informace a rezervační formulář najdete na www.vedanaprani.cz.